Van de koele meren des doods van Frederik van Eeden in de literaire canon - met Rika Ponnet

Fictie Espresso

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! Tien weken lang dompelt het ochtendprogramma 'Espresso' op Klara je onder in één van de boeken.

'Van de koele meren des doods' van Frederik van Eeden is een van de nieuwe boeken op de lijst. Het boek verscheen dan al wel in 1900, maar volgens Germaniste en relatietherapeute Rika Ponnet is het vandaag nog steeds zeer relevant.

‘Ik merkte dat nogal wat mensen die doen wat ik doe – dagdagelijks mensen begeleiden in datgene wat moeilijk loopt in het leven – iets hebben met dit boek, dit boek gelezen hebben, het als betekenisvol ervaren. Ik vermoed dat het te maken heeft met het feit dat het gaat over […] de tocht naar binnen. Dat we rust, evenwicht en harmonie niet vinden in datgene wat we allemaal in grote mate najagen: grootse ervaringen. De passionele liefde. Maar dat het altijd iets is dat we vinden in onszelf. En dat was uiteindelijk ook de boodschap van het boek.’

Beluister het volledige fragment op Klara.be

Of download de podcast met alle afleveringen over de 50 boeken uit de vernieuwde literaire canon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief