Van Camus tot Saramago: dit zijn de tien pandemieboeken die uw (corona)leven zullen veranderen

Boekentips

Het zijn barre tijden voor cultuurliefhebbers. Theaterzalen sluiten de deuren, cinemaschermen blijven onbenut, concerten of opera's gaan hooguit via sociale media door. Kortom: het coronavirus besmet de hele cultuurwereld. Gelukkig kan u nog altijd op dezelfde manier wegdromen op papier, gewoon vanuit uw kot. Dat lijken veel mensen ook te beseffen. Uitgeverij Penguin ziet een opmerkelijke stijging in de verkoop van pandemie- en rampenliteratuur: in Frankrijk en Italië is de verkoop van "De pest" van Albert Camus bijvoorbeeld verdriedubbeld in het voorjaar. Dat is niet verwonderlijk, want het is het perfecte leesvoer om de tijd te doden tijdens een pandemie. Welke virus- en quarantaineboeken zijn aanraders voor coronatijden? VRT NWS verzamelde er 10 in een lijstje.

1. "De pest" - Albert Camus

We kunnen er niet omheen: wie pandemiefictie zegt, zegt "De pest" van de Franse Nobelprijswinnaar Albert Camus, ook een van de favoriete boeken van SP.A-politicus Louis Tobback. In de roman waart een dodelijk virus door de stad Oran, in Algerije. Eerst reageert de bevolking lacherig en onverschillig, maar al snel wordt de ernst van de situatie duidelijk en gaat de stad voor een jaar op slot. Na een periode van besmetting en angst, eindigt de roman hoopvol en bruisen de straten opnieuw van leven.

Theatercollectief SKaGeN merkte ook die hedendaagse parallellen op, en toonde vorige week hun 15 jaar oude herwerking van "De pest" opnieuw op groot scherm, dit keer enkel voor een digitaal publiek. "Als er iets is wat je moet onthouden van de voorstelling," vertelt acteur Mathijs Scheepers "is het dat we misschien niet te veel moeten zoeken naar een verklaring, maar ons moeten bezighouden met wat we hieruit kunnen leren."

Ontdek de volledige lijst op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief