Valerie Trouet, klimaatexperte en auteur van 'Wat bomen ons vertellen' in De Afspraak en in Touché

Non-fictie VRT NWS

In een nieuwe klimaatupdate waarschuwt de Verenigde Naties dat de aarde nog sneller kan opwarmen dan eerst gedacht. De kans wordt immers steeds groter dat het op de aarde nog voor 2027 gemiddeld 1,5 graad warmer wordt. Klimaatexpert Valerie Trouet verklaart dit cijfer en ook de laatste klimatologische tendensen in De Afspraak.

Wat bomen ons vertellen

Trouet is verbonden aan de universiteit van Arizona en bestudeert jaarringen van bomen. Deze groeiringen fungeren, als het ware, als teletijdmachine. Zo kunnen zij het klimaat van 1000 tot 2000 jaar geleden blootleggen. Deze tak in de wetenschap heet ‘dendrochronologie’. Trouet schrijft over haar onderzoek in 'Wat bomen ons vertellen’.

En wat vertellen de bomen over de klimaatopwarming? In de recente 50 jaar zijn de ringen van temperatuurgevoelige bomen veel breder geworden dan de vorige jaren: als de zomers warmer worden, dan groeien ze meer. 'Wat bomen ons vertellen' is ondertussen verschenen in zeven talen en Trouet trekt door Europa om lezingen te geven.

Anderhalve graad opwarming

Die voorspelde anderhalve graad opwarming is een gemiddelde temperatuur, maar dit vertelt niets over de extremen zoals in Pakistan waar het in april 50 graden was. 'Als je geen airco hebt, is dat té warm om te overleven', vertelt Trouet in De Afspraak. 'De klimaatopwarming draagt zeker bij tot die extremen. Dat is in heel veel gevallen waarschijnlijk niet de enige factor. Als je een overstroming hebt, is dat om dat er sowieso teveel neerslag valt maar door de klimaatopwarming kan de atmosfeer meer water vasthouden en valt er nog meer neerslag. Dan krijg je een overstroming in plaats van een natte periode.'

Gaat de energietransitie sneller gaan door de oorlog in Oekraïne en doordat we geen Russisch olie of gas meer nodig hebben? Een klmaatwetenschapper is niet de beste persoon om daarover een voorspelling te doen, vindt Trouet. 'Alles hangt of van hoeveel CO2 we uitstoten en daar hebben we geen modellen voor.'

Nu zitten we al aan 1,1 graad opwarming. Volgens Trouet moeten er meer inspanningen geleverd worden dan wat er in het kader van de Europese Green Deal zijn afgesproken.

Het tij keren

Trouet is als klimaatwetenschapper ook hoopvol omdat er technologisch veel mogelijk is. 'We hebben de technologie om de opwarming binnen de anderhalve, twee graden te houden. Het is een kwestie van opschalen en daarin te investeren. Het gaat over goede wil eerder dan het niet kunnen,' klinkt haar boodschap.

Als je omschakelt naar hernieuwbare energie wil niemand nog terug naar fosiele brandstoffen: het kost veel geld en je hebt al die negatieve bij-effecten. De vraag is: komt die omschakeling op tijd?

Bekijk hieronder het interview in De Afspraak.

Valerie Trouet was ook te horen in Touché op Radio 1.

Herbeluister de aflevering op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief