Vincent Vandommele

Vader brengt dichtbundel uit over verwerking overlijden zoon

Poëzie VRT NWS

Vincent Vandommele uit Izegem schreef na de plotse dood van zijn zoon 3 jaar geleden honderden gedichten. Vandaag brengt hij "Flitsen van gemis” uit, een gedichtenbundel over het gemis en het verdriet, maar ook over wat de jongen graag deed.

Sebastiaan Vandommele verongelukte in de zomer van 2017 op scoutskamp in Butgenbach. Hij was toen 15. Elke week schreef de vader een gedicht op een Facebookpagina waar familie en vrienden herinneringen aan Sebastiaan konden ophalen. Het initiatief viel in de smaak, Vandommele bleef schrijven. In mei zou Sebastiaan 18 geworden zijn. Een goede reden voor zijn vader om de gedichten te bundelen.

“Ik schreef bijna 150 gedichten”, zegt Vandommele. “Daaruit heb ik er 42 gekozen en herwerkt. Het zijn gedichten die specifiek over Sebastiaan gaan, over de gebeurtenissen toen, de nasleep ervan en over de leegte die de jongen achterliet. Het selecteren, herlezen en herschrijven was intens en confronterend. Maar het is gelukt.”

De inspiratie voor Vandommele kwam heel natuurlijk, hij schreef dan ook overal. “Dat gebeurde op de meest onmogelijke plaatsen. Ik ben architect, soms stopte ik met mijn wagen onderweg naar een werf. Aan de keukentafel, in bed, ik heb niet echt een vaste schrijfplek”, zegt Vandommele.

Positieve eruit proberen halen

Het gezin besloot snel na het verlies van Sebastiaan om te proberen kracht te putten uit het verlies. “Wij hebben vlug gezegd tegen elkaar dat we willen verdergaan en willen blijven zoeken naar schoonheid in de kleine dingen. Wij willen vooral veel betekenen voor andere mensen.”

De opbrengst van de dichtbundel gaat naar de Vlaamse Vereniging voor Autisme. “Sebastiaan had autisme en mijn echtgenote doet veel voor die vereniging”, verklaart Vandommele hun engagement. “Wij zijn ook heel actief voor de organisatie O.V.O.K., Ouders van een overleden kind. Wij willen echt mensen verder helpen vanuit onze ervaring. Het is niet altijd even gemakkelijk om er altijd het positieve uit te halen. Maar eens je die schoonheid vindt, besef je dat het de moeite waard is."

Bron: VRTNWS


Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief