De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Union Saint-Gilloise viert 125e verjaardag met een boek

Radio 2

Royale Union Saint-Gilloise 125 Years’ beschrijft de lange en rijke geschiedenis van de Brusselse voetbalclub Union Saint-Gilloise. Kurt Deswert heeft meegeschreven aan het boek en sprak erover op Radio2 Vlaams-Brabant.

Kurt Deswert nam het stuk over de gloriejaren van Union voor zijn rekening. ‘De mensen zijn misschien al vergeten dat Union de grootste club van België was voor WOII’, zegt Deswert. ‘Ik heb het stuk geschreven van 1920 tot 1945. Tijdens die periode was er een hele mooie reeks van 60 wedstrijden zonder nederlaag voor Union. Het is nog altijd een record, dat waarschijnlijk nooit gebroken zal worden in ons land. Bovendien is Union drie keer op rij kampioen geworden tussen 1933 en 1935.’

Nieuw stadion

De club doet het opnieuw goed, maar er zijn problemen met het stadion dat te klein is voor de ambities die de club heeft. ‘Men wil eigenlijk naar de Bemptsite iets verderop in Vorst. Daar liggen momenteel al een aantal voetbalvelden. Het zou ideaal zijn om daar een nieuw stadion te bouwen voor 16.000 plaatsen’, legt Deswert uit. ‘De club wil daar zelf 80 miljoen euro in investeren, maar de gemeente werkt tegen en reageert niet op de vraag van de club om samen te werken. De gemeente moet uiteraard een aantal vergunningen afleveren om daar te bouwen. De Engelse eigenaars van de club willen vooruit met de club, maar dat kan niet op de huidige site, aangezien die ook beschermd is. Het zou maar normaal zijn voor een stad als Brussel dat er een stadion van 16.000 toeschouwers zou komen dat aan alle moderne vereisten voldoet’, vindt Deswert.

Herbeluister het gesprek met Kurt Deswert hier

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief