Ultima voor de Letteren 2020 gaat naar Fikry El Azzouzi

Literaire prijs LangZullenWeLezen

Jaarlijks reikt de Vlaamse Gemeenschap de Ultimas uit. Dit zijn cultuurprijzen waarmee toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties en gezelschappen worden bekroond. Dit jaar ontvangt auteur Fikry El Azzouzi de Ultima voor de Letteren. Naast de award – een beeld van kunstenaar Stefaan Dheedene - ontvangt hij een geldprijs van 10.000 euro.

Uit het juryrapport

De jury prijst zijn vertelkunst waarbij hij traditie combineert met vernieuwing. ‘El Azzouzi slaat en zalft, stelt zaken in vraag en roept op tot actieve empathie. Hij schrijft over de grote thema’s van onze tijd en is een brugfiguur tussen ‘wij’ en ‘hen’, luidt het.

Lees hier het volledige juryrapport.

Over Fikry El Azzouzi

Fikry El Azzouzi (Temse, 1978) debuteerde in 2010 met het eerste luik van wat een trilogie zou blijken: Het Schapenfeest. El Azzouzi schreef het boek toen hij als nachtwaker bij een energiebedrijf werkte. In 2010 volgde de roman 'Drarrie in de nacht', die ook een internationaal succes werd dankzij vertalingen in o.a. het Spaans en het Duits. Sluitstuik op de trilogie rond de jongen Ayoub, die we in het laatste deel van de reeks als volwassen man leren kennen, is 'Alleen Zij (2016)'.

In 2019 verscheen El Azzouzi’s roman 'De Beloning', waarvoor hij zich inspireerde op de ‘man met het hoedje’ die gezocht werd na de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016. Hij toont hoe een doodgewone man ‘van vreemde origine’ ook een man met een hoedje kan worden.

El Azzouzi is ook erg actief in het theater. Hij schreef een tiental theatervoorstellingen, zoals 'Troost (2013'); 'Rumble in da jungle (2013)' over de historische twee kamp tussen Mohammed Ali en George Foreman; 'Reizen Jihad (2015'); 'Pax Europa (2016)' en de monoloog 'Alleen voor actrice Sara De Roo (2016)'. Eveneens in 2016 schreef hij theatergeschiedenis met 'Malcolm X' in de Brusselse KVS, een stuk waarin wordt gedanst, gedicht en gerapt in het Nederlands, Frans, Zoeloe en Arabisch. In 2019 bracht hij met KVS-gezichten Junior Mthombeni en Cesar Janssen het toneelstuk 'Dear Winnie', waarin hij de verhalen van negen vrouwelijke artiesten uit de Afrikaanse diaspora vermengt met dat van Winnie Mandela.

In 2019 richtte El Azzouzi samen met Mthombeni en Janssens muziektheatergezelschap Jr.cE.sA.r op. Zij werken momenteel aan een voorstelling geïnspireerd op het verhaal van Tupac Shakur & Tupac Amaru. Dat zal de openingsvoorstelling van het nieuwe KVS-seizoen worden, die in september 2021 in première gaat.

Daarnaast werkt El Azzouzi aan de voorstelling 'Schaduwvliegjes', een productie van Mestizo Arts Platform. Die voorstelling heeft hij niet alleen geschreven, maar zal hij ook zelf regisseren. El Azzouzi werkte recent ook mee aan de publicatie 'Overhaald. Verhalen en gedichten in klare taal'. Dit boek bundelt verhalen en gedichten van El Azzouzi, Lize Spit en Herman Brusselmans voor laagtaalvaardige en anderstalige jongeren.

Binnenkort komt zijn eerste kinderboek uit bij uitgeverij Querido.

De Ultima voor Letteren is voor Fikry El Azzouzi dan ook een mooie bezegeling van zijn brede en bloeiende literaire carrière.

Bekijk de uitreiking van de Ultima voor de Letteren aan Fikry El Azzouzi op VRT NU.

Het was Martin Heylen die El Azzouzi op de hoogte bracht van het goede nieuws. Bekijk zijn reactie hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief