Ulrike Müller over 'Thuis in een museum': 'Bedoeling om een museum te creëren dat de sfeer van het verleden ademde'

Non-Fictie Interne Keuken

Als je de Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude wil zien, moet je naar Antwerpen. Het hangt in het museum Mayer van den Bergh, en dat is een merkwaardige plek.

Als je het museum Mayer van den Bergh binnenstapt, kom je terecht in de zestiende eeuw eeuw, in de opulent gedecoreerde woning van een rijke patriciër met een dure smaak.

Het is slechts schijn. Het 16de-eeuwse gebouw dateert van 1904. Het is een monument ter ere van een overleden zoon, opgericht door een treurende moeder. De zoon is Fritz Mayer, de moeder is Henriëtte van den bergh. Fritz viel van zijn paard, drie dagen later was hij dood. Hij was 43.

Fritz was kunstkenner en -verzamelaar. Zijn herontdekking van de Dulle Griet heeft hem een plaats bezorgd in de kunstgeschiedenis. Zijn kunstverzameling bevatte tientallen kostbaarheden die vandaag zijn opgenomen in de Vlaamse Topstukkenlijst.

Na zijn vroegtijdige dood liet Henriëtte in nauwelijks drie jaar tijd het museum bouwen om Fritz' verzameling er in onder te brengen.

Over moeder en zoon Mayer van den Bergh heeft Ulrike Müller 'Thuis in een museum' geschreven. Ze sprak erover in Interne Keuken, dat je hier kan herbeluisteren.

Lees ook: 'Boek vertelt het fascinerende verhaal achter het Museum Mayer van den Bergh'

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief