Uitzonderlijk: twee Nobelprijzen Literatuur, Peter Handke en Olga Tokarczuk laureaat

Fictie VRT NWS

In Stockholm zijn zopas de winnaars van de Nobelprijzen voor Literatuur bekendgemaakt: de Oostenrijkse Peter Handke (2019) en de Poolse Olga Tokarczuk (2018). Er zijn dit jaar uitzonderlijk twee laureaten omdat de Nobelprijs voor Literatuur vorig jaar niet werd uitgereikt na een schandaal rond seksueel misbruik door Jean-Claude Arnault, de echtgenoot van academielid Katarina Frostenson.

Peter Handke (79) de winnaar van dit jaar, is een toneelschrijver, dichter en essayist. Hij is een groot vernieuwer van het toneel vanaf de jaren 60. Hij schreef ook boeken die verfilmd zijn, zoals "De linkshandige vrouw". Hij is een controversiële auteur.

Olga Tokarczuk (57) heeft de prijs voor 2018 gekregen. Zij is therapeute, ze heeft vaak met probleemjongeren gewerkt. Tokarczuk won ook de Man Booker International Prize al. Ze brak in 1996 door met "Primeval and other times". Ze schrijft vooral over de geschiedenis van de joden van de 17e tot de 21e eeuw. Haar meest recente werk is "The books of Jacob". Ze is activistisch en sterk gekant tegen de huidige overheid in Polen, waardoor ze ook bedolven wordt onder de haatboodschappen. Lees meer

Ontdek hier meer over 'De jacobsboeken' van Olga Tokarczuk samen met de recensies van andere lezers.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief