'Uit elkaar' van Bette Westera en Sylvia Weve wint de Woutertje Pieterse Prijs 2020 - een troostend en ontroerend kinderboek over echtscheiding

Kinderboek LangZullenWeLezen

In 'Uit elkaar' behandelen Bette Westera en Sylvia Weve met hun gedichten en illustraties op een luchtige manier het thema echtscheiding. Het is een troostend, ontroerend en verrassend kinderboek geworden. De prijs bekroont het beste kinder- en jeugdboek verschenen in 2019 en bestaat uit een bedrag van 15.000 euro. De jury had vooral lof voor de inventiviteit van het boek.

'IJzerkop' van Jean-Claude van Rijckegem en 'Zwerveling' van Peter Van den Ende waren de Vlaamse kanshebbers op de shortlist van 6 boeken.

Uit het juryrapport:

'Uit elkaar gaat over scheiden, een alledaags geworden gebruik, met niettemin ingrijpende gevolgen voor zowel ouders als kinderen. Wat een inventiviteit demonstreren Westera en Weve (die al langer succesvol zijn als duo), én de vormgever Bockting design, verantwoordelijk voor de Japanse vouwwijze en papierkeuze. Alles is origineel en sprankelend aan dit boek, met prettig-onaangepaste tekeningen en baldadige gedichten, waarin kinderen hoofdschuddend kijken naar de liefdescarrousel van de volwassenen, die hun kinderen soms lijken te vergeten – maar die hun kinderen soms ook een nieuw perspectief bieden. En zelfs de huisdieren komen aan bod: ‘Ze bleven voor de kinderen bij elkaar./ Nu die de deur uit zijn ben ik de klos./ Chihuahua’s worden vaak wel twintig jaar./ Nog zeven jaar te gaan. Wie maakt me los?'.


Uit elkaar dat is uitgegeven door Uitgeverij Gottmer.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief