Twee Vlaamse dichters genomineerd voor de Herman de Coninckprijs voor poëzie

Literaire prijs VRT NWS

Dichter Herman de Coninck zou op 21 februari 78 jaar zijn geworden. In mei zal het 25 jaar geleden zijn dat hij plotseling overleed in Lissabon. Zijn heldere, toegankelijke gedichten zijn nog altijd heel geliefd, worden veel gelezen, gedeeld op sociale media én in de openbare ruimte.

Herman de Coninck heeft ook zijn naam gegeven aan de belangrijkste poëzieprijs van Vlaanderen. De jury las 104 dichtbundels, vorig jaar verschenen in Vlaanderen en Nederland, en nomineerde er zes, waarvan één debuut, namelijk van Babs Gons. Er zijn twee bundels van Vlaamse dichters bij, Charlotte Van den Broeck en Tijl Nuyts.

Dit zijn de zes nominaties voor de Herman de Coninckprijs voor poëzie:

  • 'Aarduitwrijvingen' van Charlotte Van den Broeck noemt de jury een 'boeiende, intelligente bundel' waarin de dichteres een 'poëtisch en zintuiglijk universum creëert dat fascineert en ontroert'.
  • 'Vesper' van Anne Broeksma: 'deze bundel neemt je mee naar buiten, de natuur in,' oordeelde de jury, 'deze poëzie verruimt je blik en doet je dieper ademen'.
  • 'Doe het toch maar' van Babs Gons 'raakt aan urgente actuele kwesties' en 'is een vriendelijke maar besliste aansporing om niet bij de pakken te blijven zitten'.
  • 'Virgula' van Sasja Janssen zet 'een rauwe wereld neer, waarin pijn, eenzaamheid en afscheid bezongen en bedwongen worden' met 'prachtige, trefzekere beelden'.
  • 'In mijn mand' van Lieke Marsman: de ongeneeslijk zieke Marsman, op dit moment Dichter des Vaderlands in Nederland, schrijft 'vol angst en boosheid, maar ook met humor, ironie en melancholie over haar eigen naderende dood'.
  • 'Vervoersbewijzen' van Tijl Nuyts is 'een wervelend poëtisch parcours per trein, tram, deelauto of te voet door en rond Brussel', een 'hoogst originele gps voor een multicultureel en multireligieus stadslandschap.'

Op 21 maart, Wereldpoëziedag, wordt de winnaar van de Herman de Coninckprijs voor poëzie bekendgemaakt. Die krijgt 7.500 euro. Daarnaast verschijnt 'De 44', een bundeling van de beste gedichten uit de lichting van dit jaar, te koop voor 2,5 euro in de boekhandel, samen met een gratis gedichtenposter.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief