Twee stippen en een kruisje: nijntje is 65 maar gaat niet met pensioen

Kinderboek VRT NWS

Op 21 juni 1955 publiceerde Dick Bruna het eerste prentenboek van nijntje. De wereldberoemde tekenaar is al enkele jaren overleden, maar zijn eenvoudig konijn is onsterfelijk. Hoe is dat te verklaren? En is nijntje - altijd zonder hoofdletter - nu een meisje of een jongen?

De Utrechtse kunstenaar Dick Bruna, overleden in 2017, had al in 2014 het penseel neergelegd. Hoewel er dus geen nieuwe verhalen meer verschijnen blijven nijntje en haar vrienden immens populair. Ter gelegenheid van de 65e verjaardag van nijntje pluis – haar volledige naam, altijd zonder hoofdletter geschreven – is er nu een boek over Dick Bruna in de reeks "The Illustrators".

Midden jaren 50. Toen Dick met zijn vrouw Irene en oudste zoontje Sierk met vakantie was in Egmond aan Zee zagen ze daar een konijn in de duinen. Dick verpakte het dier in de verhaaltjes die hij verzon voor het slapengaan. Het konijn werd een tekening, een boek, meerdere boeken, tekenfilmseries, lampenkappen en drinkbekers... Een wereldfenomeen geboren in een Utrechts atelier, waar nu ook het nijntje museum is.

Lees verder op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief