Hugo Heyndrickx

Vlaming Stany Van Wymeersch brengt twee nieuwe boeken over Abba uit

Muziekbiografie Radio 1

ABBA-kenner des vaderlands Stany Van Wymeersch brengt vandaag twee boeken uit: ‘The Legacy of ABBA vol. 1 & 2’.

Nieuwe Feiten op Radio 1 belt met Van Wymeersch die in het hotel Västervik in Slottsholmen (Zweden) verblijft voor de voorstelling van zijn boeken. Dit hotel wordt uitgebaat door de dochter van Abba-ster Björn Ulvaeus. 'Is Björn daar ook?', wil Lieven Vandenhaute weten.

Slottsholmen is het geboortedorp van Björn en de bakermat van de Hootenanny Singers, zijn eerste groep. Van Wymeersch vond het een unieke plek om zijn twee boeken over de Zweedse supergroep te lanceren. Björn heeft hij nog niet gezien, maar zijn dochter zal hij wellicht morgen zien. Voor zijn boek heeft Van Wymeersch met de vier Abba-leden gepraat, het zijn dus unieke interviews. Toen hij Björn interviewde, waren ze al bezig met de nieuwe nummers.

Ze hebben de reputatie van mythisch - onbenaderbaar. Komt hij dan bij hen over de vloer? 'Voor Björn zou je dat kunnen zeggen, want hij heeft hem daar in het hotel geïnterviewd', beaamt Van Wymeersch.

Hij heeft contact met leden uit het vaste entourage: ondermeer met muzikanten en de fotografen uit de Abba-familie die ook aan de nieuwe plaat meewerken. Ook de manager is nog steeds dezelfde. Ondertussen zijn het krasse zeventigers. 'Het is bijzonder dat ze nog steeds de energie vinden om samen te komen om de hele avatar-show te maken waarvoor ze toch vijf weken hard hebben moeten werken: het inzingen van de oude nummers en het uitvoeren van de pasjes', vindt Van Wymeersch.

Herbeluister het gesprek in Nieuwe Feiten op Radio 1 Select.

The Legacy of ABBA - Volume 1 en 2

Het eerste boek, 'The Legacy of ABBA - Vol 1' bevat een volledig overzicht van de carrière van ABBA t.e.m. het nieuwe album en de avatar-show en interviews met de ABBA-leden zelf. Met veel aandacht voor het werk in de opnamestudio's, de tours en een aantal soloprojecten.

Het tweede boek, 'The Legacy of ABBA - Vol 2' focust op de voornaamste ABBA-fotografen met uniek beeldmateriaal, het gebruik van de muziek van ABBA in verschillende films (interviews met regisseurs Stephan Elliott, Lasse Hallström en Richard Curtis) en beroemde artiesten (Kim Wilde, Paul Young, Kiki Dee, Tony Hadley (Spandau Ballet), enz...).

Beide boeken zijn in het Engels.

Vlaming Stany Van Wymeersch brengt twee nieuwe boeken over Abba uit

The Legacy of ABBA - Vol 1

Vlaming Stany Van Wymeersch brengt twee nieuwe boeken over Abba uit

The Legacy of ABBA - Vol 2

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief