De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Turnhoutenaar wordt Nederlands kampioen poetry slam

Poëzie VRT NWS

Tom Driesen uit Turnhout is Nederlands kampioen poetry slam geworden in Utrecht. Dat is al rappend poëzie voordragen. Hij haalde het van alle andere (Nederlandse) kandidaten met een gedicht over zijn liefde voor data en daten. Hij mag nu naar het Europees en het wereldkampioenschap.

Bij poetry slam - waarbij je al rappend poëzie brengt - probeer je het publiek er op 3 minuten van te overtuigen dat jouw 'poetry' de beste is. 'Ik heb gewonnen met een gedicht over mijn liefde voor data en daten', zegt een trotse Tom Driesen uit Turnhout. Driesen is in het gewone leven leraar in het buitengewoon onderwijs in Antwerpen, hij is blind en was eerder stadsdichter in Turnhout.

Geen wonder misschien dat hij poetry slam heel erg in de vingers heeft? 'Bij de eerste 2 rondes kon ik de teksten nog voorbereiden maar hoe verder je doorstoot, hoe meer je moet improviseren. Het eindigt in een battle en dan moet je op elkaar inspelen. Ik heb met het verschil tussen Nederlanders en Belgen gespeeld, ik heb de Nederlanders op een respectvolle manier 'gedisst', ze konden dat wel hebben', lacht Driesen.

Hoe komt het dat een Belg een Nederlands kampioenschap wint? 'Het kampioenschap in Nederland staat open voor iedereen die in het Nederlands voordraagt. Ik ben trouwens niet de eerste Belg die kampioen wordt in Nederland. 6 jaar geleden deed de Belgische Carmien Michels mij dat al voor. Ik ben heel trots dat ik in haar voetsporen mag treden', aldus een trotse Driesen.

'Ik mag nu naar het Europees en het wereldkampioenschap maar weet totaal niet waar die plaatsvinden. Ik hoop er wel een plezierreisje van te maken. Ik ben heel blij. Ik heb hier heel lang voor gewerkt, ik ben al 10 jaar bezig met slam poetry. Het stemt mij ook heel nederig dat ik al die grote 'slammers' mag opvolgen', besluit een bescheiden Driesen.

De Vlaamse slammer Loeke Vanhoutteghem stond ook op het podium. Niet als deelnemer maar als kalibratiepoeet. Wat dat juist is, vertelde ze aan Clara De Decker in Espresso op Klara. En ze laat ook letterlijk van zich horen. Met een bijzondere tekst vol ritme en beeldende taalgebruik.

Herbeluister het gesprek met Loeke Vanhoutteghem hier

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief