Choquerend aan 'Turks fruit' is de vrouwelijke seksualiteit, vindt Charlotte Van den Broeck

Fictie Espresso

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! Tien weken lang dompelt het ochtendprogramma 'Espresso' op Klara je onder in één van de boeken.

Het schandaalboek van 1969, de vele expliciete erotische passages in 'Turks Fruit' zorgden voor een schokgolf in het toen nog heel burgerlijke Nederland. Intussen is de roman van Jan Wolkers een echte klassieker en één van de nieuwkomers in de literaire canon. Ook auteur Charlotte Van den Broeck las deze roman verschillende keren.

'De manier waarop Wolkers over seks schrijft, is een alleenstaand feit in de Nederlandstalige literatuur,' zegt Van den Broeck. 'Na 'Turks Fruit' heb ik geen boek gelezen dat in de buurt komt van de plasticiteit of het expliciete waarmee hij over seks schrijft. Maar de taboe zat voor mij in de manier waarop er met de vrouwelijke seksualiteit werd omgegaan. [...] Dat die alleen maar bestaat door de ogen van de man. Dat vond ik meer choquerend dan de directheid van de taal.'

Olga, het vrouwelijke hoofdpersonage is te mooi om waar te zijn. En dat is niet zo gek, want het personage is samengesteld uit drie vrouwen uit het leven van Wolkers zelf. Ze is een beetje brutaal, heel levenslustig en heeft een soort naïeve verwondering. Daarbovenop is ze een hele grote dierenvriend en begeerlijk. Geen enkele man kan haar weerstaan. Olga is dus de ultieme geliefde. Maar Olga is geen eigen persoon, haar autonomie komt in het gedrang omdat zij volledig in het teken staat van het mannelijk hoofdpersonage, Eric. Als ze al buiten komt, zit ze achterop de fiets bij hem.

Wat Van den Broeck telkens weer raakt, is de scène waarin Olga in het ziekenhuis ligt. Ze herstelt van een operatie in verband met haar hersentumor. Eric komt bij haar op bezoek met een weelderige pruik, waardoor ze zich opnieuw begeerlijk voelt. 'Nog steeds reageer ik heel emotioneel op een in wezen simpel verhaal. Dus ik denk dat daar voor mij de connectie zit.'

Beluister het volledige fragment op Klara.be

Of download de podcast met alle afleveringen over de 50 boeken uit de vernieuwde literaire canon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief