Merlijn Doomernik

'Tsjaikovski niet meer spelen? Kunst is niet aan staten gebonden'- zegt auteur Michel Krielaars

Non-Fictie De Wereld Vandaag

De onderhandelingen tussen de Russische en de Oekraïense buitenlandministers in Turkije zijn uitgedraaid op een sisser. Voor Oekraïens buitenlandminister Dmytro Koeleba kunnen er van toegevingen geen sprake zijn. Russisch buitenlandminister Sergej Lavrov haalt dan weer uit naar het Westen en vindt wapenleveringen aan Oekraïne ongehoord.

Journalist bij NRC Handelsblad en oud-Ruslandcorrespondent Michel Krielaars en hij brengt volgende week het boek 'Oorlog met Rusland' uit, reageert niet verrast. 'Het Kremlin wilt dat het Westen zich koest houdt. Ouders van Russische soldaten bevinden zich in het ongewisse over hun lot, vertelt hij. 'Blijkbaar werden hun mobiele telefoons afgenomen. De gewone Rus is niet op de hoogte van de invasie', zegt Krielaars.

'De meeste Russische sporters en mensen uit de cultuursector werken voor de overheid. Zij kunnen moeilijk de oorlog afkeuren. Dat zou tot hun ontslag kunnen leiden.' Dat Europa concerten met muziek van Tsjaikovski afzegt, vindt hij een brug te ver. 'Te allen tijden, moeten culturele betrekkingen blijven bestaan. Kunst is universeel, niet aan staten gebonden.'

Herbeluister het interview op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief