'Trofee' van Gaea Schoeters: Ode aan wilde natuur en scherpe kritiek op omgang met Afrika

Fictie Pompidou

Nicky Aerts praat in Pompidou met Gaea Schoeters over haar nieuwe roman Trofee. In haar nieuwe roman Trofee kruipt Gaea Schoeters in de huid van een man die op zeldzame diersoorten jaagt in Afrika.

Hunter White leeft voor de jacht op groot wild: in die ultieme krachtmeting met de natuur voelt hij dat hij leeft. Maar als hij naar Afrika vertrekt om een neushoorn te schieten, de laatste van de Big Five die hem nog ontbreekt, geeft het lot de jacht een andere wending. Zijn droom verandert algauw in een nachtmerrie die hem steeds dichter bij de duisternis in zijn eigen hart brengt. Is er nog een weg terug?
Trofeejacht brengt geld in het laatje voor natuurbehoud, en is dus dé manier om met uitsterven bedreigde dieren te beschermen, stellen jagers: het opofferen van een individu garandeert het voortbestaan van de soort. Gaea Schoeters trekt die rederenering in Trofee tot in het extreme door. Haar roman is zowel een ode aan de wilde natuur als een scherpe kritiek op onze omgang met Afrika.

Nicky Aerts omschrijft de roman als zeer meeslepend en spannend. Schoeters heeft uren lang geluisterd naar dierengeluiden uit Afrika. 'Zo'n dingen maken een boek, je moet voelen dat je er bent. Het is een zeer lichamelijk en zintuigelijk boek,' vertelt Schoeters. 'Ook de psychologie van de man is niet helemaal verzonnen. Je moet je personage, ook al staat die ver van je af, ten volle proberen te begrijpen. Maar je mag hem wel pijn doen en je hoeft geen sympathie te hebben, maar empathie moet er wel zijn', gaat Schoeters verder. 'Fictie is een plaats waar we op een gemakkelijke manier gedachten met elkaar kunnen wisselen in een veilige omgeving. Het is een interessante omgeving om redeneringen in het extreme door te trekken.'

Herbeluister het interview op Klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief