'Liefde kent veertig regels' van Elif Shafak is een van de lievelingsboeken van Tourist LeMC

Fictie Radio 2

Anja Daems maakt van de lockdown-tijd gebruik om haar boekenkast door te nemen. Wekelijks brengt ze een boek mee naar de studio van De Madammen op Radio 2. 'Liefde kent veertig regels' van de Turkse schrijfster Elif Shafak kreeg ze ooit als boekentip van Tourist LeMC. Anja praat met Johannes Faes, zo luidt de echte naam van de Vlaamse bard, over dit boek.

Het boek uit 2011, brengt het verhaal van Ella Rubenstein, een vrouw van 40, die het slachtoffer is geworden van een routineus leven: zorgen voor het gezin, koken voor man en kinderen die weinig aandacht voor haar hebben. Ze neemt een job aan als proeflezer en krijgt de opdracht een boek te vertalen. 'Zoete blasfemie' heet dat manuscript en zo komen we eigenlijk in een soort sprookje van 1001 nacht terecht. Hier begint het echte verhaal. Het manuscript gaat over 2 poëtici-filosofen uit de dertiende eeuw die elkaar ontmoeten en aan de grondslag liggen van de spirituele stroming binnen de islam, het soefisme. Langzaamaan realiseert ze zich dat dit dertiende-eeuwse levensverhaal haar eigen verhaal weerspiegelt.

Het gaat over de liefde als universele, ongeschreven regel die de mens overstijgt. De 40 stappen op weg naar zuivere liefde gaan hand in hand met twijfel.

Tourist LeMC: 'Pas als je erover twijfelt en je durft erover na te denken, dan pas kom je tot het punt dat je durft te geloven. In dat opzicht denk ik dat geloof zelfs naast de wetenschap mag staan of zelfs hand in hand met de wetenschap kan gaan. Omdat daar ook alles begint met twijfel en in vraag stellen. Het is gewoon een ander manier om tot de waarheid te komen. Bij mij ging het vooral om de poëzie die erin te vinden is. Dat magische realisme zoals dat beschreven wordt, is iets dat mij enorm aanspreekt, in boeken in het algemeen.'

Herbeluister Tourist leMC in De Madammen op Radio 2.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief