Toon Verlinden over 'Weg van water':'Het water dat uit de kraan komt is meer dan 100 jaar oud'

Non-fictie Interne Keuken

Marjolein Vanoppen, bio-ingenieur aan de Ugent en wetenschapscommunicator Toon Verlinden hebben een boek geschreven. ‘Weg van water’, heet het. Op pagina 14 staat een cartoon. Die ziet er zo uit:

Op pagina 236 staat die cartoon er nog eens. Tegen dan weet je wat er allemaal in dat witte vierkant gebeurt.

Dan besef je dat het water dat bij je thuis uit de kraan komt meer dan 100 jaar oud is. Dat het waarschijnlijk regen is die dateert van WOI. Of ooit via een vieze wc langs de autosnelweg is gepasseerd of het rottend lijk van een platgereden rat of dat vorte sop onderaan je vuilcontainer. Wie weet drinken we wel wijlen de pis van Julius Caesar. Toon Verlinden zat aan de Interne Keukentafel. Over waar ons water vandaan komt, waar het naartoe gaat en alles daar tussenin.

'In België zijn we goed in het water terug naar de zee te laten vloeien en slecht met het bijhouden. En het water moet je delen met de olifanten, de wormen in de tuin en de rest van de planeet. Drie procent water van de wereld is zoet. Het water is bij de big bang vanuit de ruimte op onze planeet geschoten. En het is altijd dezelfde hoeveelheid gebleven. Het water uit Antwerpen komt van Waterlink en dat wordt uit het Albertkanaal gepompt en dat is ook een uitdaging, want daar staan bedrijven naast enzovoort. Mensen die aan waterzuivering doen, zeggen dat ze er in principe alles uit kunnen halen, maar ze doen het niet. Ze maken het zo zuiver mogelijk, want helemaal proper maken kost te veel. Veel mensen vertrouwen drinkwater niet. Ze denken dat er drugs in het water van Antwerpen zit, maar dat is rioolwater. Voor de natuur is rioolwater wel minder interessant. Maar de mens drinkt geen rioolwater', legt Verlinden uit.
'Ongeveer 50% van het water van de Zenne is gezuiverd afvalwater. Je kan dat daar niet gewoon weghouden. Het probleem zit bij onszelf. We kunnen meteen ons toiletwater zuiveren en drinken, maar psychologisch werkt dat nog niet. Idealiter is het de gesloten kring, van toilet to tab. Ruimtevaarders nemen heel weinig water mee, alles moet hergebruikt worden: de urine maar ook het zweet. Het water in de ruimte schieten kost ontzettend veel. Ongeveer 85% van het water wordt gerecycleerd in het ISS. Technisch is het dus perfect mogelijk. En in Namibië doen ze dat al jaren, dat is een dwingende reden, want dat is een woestijnstad', zegt Verlinden. 'Iedereen zegt dat er nog niet echt een probleem is. Vroeger gingen ze niet aan zoutwater, maar nu gaan ze het toch eens kijken naar het brakwater van de Schelde om het te zuiveren', legt Verlinden nog uit .

Bij het boek hoort ook een podcast en als je wil komen Marjolein en Toon het gewoon bij u thuis vertellen. Meer info op wegvanwater.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief