Illustrator Tom Schoonooghe over zijn eerste leporello-boek: 'Whoopie en het toverpotlood'

Boekenmarathon VRT MAX

Tom Schoonooghe is illustrator van kinderboeken en was begin dit jaar de peter van de Jeugdboekenmaand.

Tijdens De Boekenmarathon komt hij ' Whoopie en het toverpotlood' voorstellen. In het boek staat geen enkel woord. Het is een leporello of harmonicaboek en er zit een toverstiftje bij.

Whoopie is een meisje, ze zit op restaurant met haar ouders en ze verveelt zich steendood want die ouders zitten de hele tijd op hun smartphone te scrollen. Ze vlucht weg tot bovenop de schoorsteen van het flatgebouw waarin het restaurant zich bevindt. In het leporello-boek is elke pagina een verdieping die voor een andere wereld staat. De ober ziet dat Whoopie zich verveelt en hij geeft haar een toverpotlood waarmee ze wegvlucht in de dingen die ze tekent. Het toverpotlood bij het boekje heeft een lampje die deze tekeningen zichtbaar maakt. En op de achterkant kan je zelf geheime tekeningen maken die zichtbaar worden met het toverpotlood.

'Hoe is het idee ontstaan?', vraagt Tom De Cock. 'Een leporello maken is voor veel illustratoren een cadeau, het is iets speciaals. De wereld van Whoopie is eigenlijk een beetje mijn wereld: het is tekenen, wegvluchten uit de realiteit', antwoordt de andere Tom. Zijn zoon van 8 heeft mee de scènes bedacht in het boek dat voor alle leeftijden is.

Tom Schoonooghe is de 100ste auteur in De Boekenmarathon en dat moet gevierd worden. Bekijk het interview op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief