Radio 2

Toneelvereniging uit Lede brengt boek uit dat tijdens lockdown ontstond: 'We schreven elke week samen online teksten'

VRT NWS

Nadat toneel spelen door corona niet mocht, heeft de toneelvereniging De Prikkeling uit Lede een boek uitgebracht: 'TIL', of 'Toneel In Lockdown'. Het boek ontstond tijdens de uren dat ze normaal repeteerden, maar noodgedwongen online moesten afspreken. 'Nu we terug in code geel ziten, zouden we eigenlijk wel enkele van de teksten uit het boek op de planken willen brengen', zegt Sofie Van nevele van vzw De Prikkeling.

Het lijkt misschien vreemd, een toneelgezelschap dat een boek schrijft. Maar dat is wel wat vzw De Prikkeling gedaan heeft, een toneelgezelschap uit Lede. Ook 4 andere Oost-Vlaamse toneelverenigingen werkten eraan mee. Het boek ontstond nadat de leden van de toneelverenigingen tijdens de lockdown iedere week online iets deden in de plaats van hun repetities.

Wekelijkse uitlaatklep

'Omdat we niet konden optreden met ons toneelgezelschap, maar toch nood hadden aan ontspanning, hebben we samen gekeken wat we online konden doen rond toneel', legt Sofie Van Nevele van vzw De Prikkeling uit. 'We zijn dan begonnen met elke week teksten te schrijven. Dat konden absurde, komische of dramatische zijn, dat maakte niet uit. We lazen die dan online voor en gaven mekaar opbouwende kritiek. Bijvoorbeeld 'Ik zou dat zo doen' of 'Da's een goed complot op het einde' of 'Amai, dat had ik nu niet verwacht'.' Een wekelijkse uitlaatklep voor de leden.

En ze deelden hun idee met andere toneelverenigingen: 'We hebben verenigingen in de buurt aangeschreven met de vraag of ze wilden meedoen, en zo werkten we met nog 4 toneelverenigingen samen, zonder dat we mekaar kenden. Mensen van alle leeftijden, van twintigers tot zestigers. We hebben mekaar ook nog nooit in levenden lijve gezien, maar het klikte wel', lacht Sofie.

Bekijk het volledige artikel op VRT NWS.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief