Tom Naegels wint eerste prijs 'Belangrijkste Boek van het jaar' voor 'Nieuw België, een migratiegeschiedenis'

Literaire prijs VRT NWS

De eerste prijs voor het Belangrijkste Boek van het jaar gaat naar 'Nieuw België, een migratiegeschiedenis' van Tom Naegels. De vijfkoppige jury uit Vlaanderen en Nederland koos resoluut voor Naegels als enige Vlaamse auteur in de shortlist met 5 kanshebbers, die geselecteerd waren uit 400 inzendingen. De nieuwe non-fictieprijs bekroont met een cheque van 15.000 euro een boek over een maatschappelijk thema dat de discussie over dat onderwerp aanwakkert. Naegels heeft ruim zes jaar gewerkt aan zijn boek dat het migratiebeleid in ons land na de Tweede Wereldoorlog tot eind jaren 70 in kaart brengt.

De migratiegeschiedenis van België na de Tweede Wereldoorlog

Tom Naegels schrijft zowel columns, als boeken en toneelstukken. Het thema migratie raakte hij in het verleden al vaker aan in zijn teksten, zeker in opiniestukken voor de krant, maar ook in zijn succesroman 'Los', die werd verfilmd door Jan Verheyen.

Aan 'Nieuw België, een migratiegeschiedenis' heeft Naegels zes jaar gewerkt, waarvan vijf jaar voltijds. Hij dompelde zich onder in allerlei archieven om informatie te verzamelen over het migratiebeleid in ons land door de jaren heen. Zo veel informatie dat er zeker een vervolg op dit boek komt, dat focust op de thematiek van asiel en migratie en de opkomst van uiterst rechts in ons land vanaf de jaren 80.

'Ik wou meer te weten komen over migratie, omdat het thema in de loop van mijn leven regelmatig het maatschappelijk debat domineerde. Ik was 16 op Zwarte Zondag (de verkiezingsoverwinning van het toenmalige Vlaams Blok in 1991, red.), en dat is zonder meer een breekpunt in mijn leven geweest", vertelde hij bij de lancering van zijn boek in "De Afspraak'.

'Ik betrapte mezelf erop dat ik eigenlijk veel over de geschiedenis van mijn eigen land niet wist, en ik wilde daar dieper in duiken.' Ondanks zijn doorgedreven research heeft Tom Naegels niet de ambitie om de politiek te gaan adviseren over het migratiethema. 'Onderzoek doen voor een boek is een totaal ander engagement', zegt hij daarover.

Lees de reactie van de jury op vrtnws.be en bekijk er het interview met Tom Naegels in De afspraak n.a.v. het verschijnen van dit boek.

Tom Naegels wint eerste prijs 'Belangrijkste Boek van het jaar' voor 'Nieuw België, een migratiegeschiedenis'
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief