Tom Lanoye over zijn beginjaren als schrijver in 'Klassiekers van de jaren tachtig' op Radio 2 - LangZullenWeLezen! 

Radio 2

Tom Lanoye hield in de jaren '80 van punk omdat zij alles zelf deden, zelf platen uitgeven en produceren. Maar tegelijk hield hij van disco.

In 1980 gaf hij ook zijn eerste gedichtenbundel uit. Het was in eigen beheer. Hij verkleedde zich, als een soort punk met poëzie, als hij ging optreden. De bedoeling was om die boekjes uit die tijd weg te gooien, maar ze worden nu verzameld. Zijn eerste interview heeft hij zelf geregeld bij De Morgen.

Christel Van Dijck leerde Tom kennen in 1985 met zijn werk 'Een slagerszoon met een brilletje' en in die periode leerde hij ook Herman Brusselmans kennen. Hij had eigenlijk Herman tijdens hun studie Germaanse filologie moeten leren kennen, maar dat was toen nog niet gebeurd. Tom wilde zo snel mogelijk weg uit de les en zat achteraan in de aula en Herman zat vooraan. Later hebben ze elkaar ontmoet en zijn ze beginnen samenwerken. Herman kwam ook uit het Waasland en hun grootvaders hebben nog handel met elkaar gedreven. Helaas zijn ze nu een beetje uit mekaar gegroeid, maar Tom noemt Herman toch nog steeds zijn enige echt 'buddy'.

Tom begon te schrijven met een typemachine, maar hij was één van de eerste proefkonijnen van de Apple Macintosch computer. Hij was daardoor onmiddellijk benomen, maar achteraf moest hij de computer wel kopen en dat kostte veel geld.

Hij trad vaak op, al van in het begin zocht hij het podium op. Hij wou ook leren schrijven voor toneel, door zelf op de planken te staan.

Herbeluister het interview hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief