VRT Dag op Dag: 5 november 1985 stelde Tom Lanoye 'Een slagerszoon met een brilletje' voor op de Boekenbeurs

VRT Boekenmaand VRT Archief

Wij spreken vandaag over Lees!Het Boekenfestival in Antwerp Expo. Maar in 1985 was het nog de Boekenbeurs in het Bouwcentrum van Antwerpen. Of hoe namen kunnen evolueren.

Maar ook schrijvers evolueren. In ons archief hebben we een fantastisch stukje gevonden van de jonge Tom Lanoye die exact vandaag, dag op dag zijn eerste verhalenbundel ‘Een slagerszoon met een brilletje’ komt voorstellen. Piepjong was hij in 1985, maar toen ook al de performer die we vandaag nog kennen.

Lanoye heeft het over de titel van zijn boek en hoe die minstens voor vijf jaar promotie kan zorgen. Hij praat over zijn afschuwelijk gelukkige jeugd waardoor hij een cynische auteur is en hij wou een Belgische kneuterige foto op de cover.

Wil je nog meer te weten komen over die beginjaren-Lees dan: Tom Lanoye over zijn beginjaren als schrijver in 'Klassiekers van de jaren tachtig' op Radio 2 - LangZullenWeLezen! Zo kom je te weten dat hij zowel van punk als van disco hield. Dat hij zijn eerste gedichtenbundel al in 1980 uitgaf. En dat hij in de aula van de faculteit Germaanse filologie helemaal achteraan zat, terwijl zijn buddy Hermans Brusselmans braafjes vooraan les volgde. Als dit geen leuke wistjedatjes zijn?

Lanoye schrijft naast boeken ook toneelstukken. Zo maakte hij samen met regisseur Luk Perceval en de Blauwe Maandag Companie ‘Ten oorlog’ (1997), een marathonbewerking van Shakespeares zogenaamde koningsdrama’s. Op vraag van het Düsseldorfer Schauspielhaus herwerkte Lanoye een deel van dit iconische werk. Dat ging in december 2019 in première in Duitsland. Door de coronamaatregelen kon het jammer genoeg niet meer opgevoerd worden. Maar daardoor kunnen we nu de Nederlandse vertaling van de laatste drie van de zes stukken waaruit 'Ten oorlog' bestaat, online lezen.

Boeken, toneelstukken, buitenlandse bewerkingen, … Wat ontbreekt er nog aan dit spectaculaire lijstje? Juist, een film! Maar ook dit kan Tom Lanoye afvinken van zijn bucketlist. In 2019 maakten Bavo Defurne en Yves Verbraeken immers bekend dat zijn roman ‘Kartonnen dozen’ wordt verfilmd. Het coming-of age-verhaal van Lanoye, uit 1991. We kijken er naar uit.

De ‘zelfstandige met zijn kleine eenmansbedrijf’, zoals Lanoye zich in 1985 omschreef, heeft het intussen geschopt tot eigenaar van een huis in Zuid-Afrika. Op flanken van de Tafelberg in Kaapstad nog wel. Niet slecht voor een slagerszoon met een brilletje…

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief