Fotoboek 'Hurry up and wait' laat ons kennismaken met Tom Barman, de fotograaf

Fotoboek één

In Tom Barman schuilt, naast een muzikant en filmmaker, ook een begenadigd fotograaf. Een selectie van zijn foto's zijn nu gebundeld in een fotoboek en tentoonstelling 'Hurry up and wait'.

Hij kwam erover vertellen in 'Vandaag'. Het boek heeft geen foto op de cover en binnenin staan enkel foto's en geen tekst.

Waaraan herken je een Barman-foto?

Typerend voor zijn foto's zijn de kleuren. 'Ik denk dat dit komt doordat ik een kind van de jaren 80 ben. Toen leek heel de wereld op te lichten. Ofwel was het gewoon omdat ik kind was. Met veel lichtjes en veel kleuren dus, ook waar ik woonde. Architectuur interesseert me ook echt. Voor de rest ben ik een veelvraat en ik neem foto's van alles', vertelt hij aan Danira.

Met sommige beelden leeft hij al tien jaar, andere zijn heel recent. Er zijn weinig tot geen portretten in het boek en vooral stadsbeelden. Er staan foto's in uit Japan en Zuid-Amerika en Italië en ook van de buurt waar hij woont in Antwerpen en die hij tijdens de lockdown met camera verkende.

Tom Barman is regisseur van opleiding (hij buisde voor het vak fotografie), beeld is dus niet nieuw voor hem. De actie van foto's nemen vond hij vroeger iets te statisch. Hij had enkel film- en geen fotocamera's. Zijn vader was trouwens een verdienstelijke amateurfotograaf. De komst van de digitale fotografie liet toe 'ontzettend veel te schieten en niets te discrimineren', vertelt Barman.

'Nutellini 2020' is de favoriete foto van Danira. Deze foto is genomen met een tablet in een tandartsenkabinet in Rome en er is een heel verhaal aan verbonden.

Herbekijk hieronder 'Vandaag' voor een inkijk in dit fotoboek van Tom Barman.

De tentoonstelling bij het boek is te bezichtigen in de Schaliënstraat 2 in Antwerpen, nog tot begin december te zien, van donderdag tot zondag.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief