Tom America zet de poëzie en de stem van dichteres Delphine Lecompte in de remix

Poëzie Radio 1

Nederlands muzikant en componist, Tom America, zette de poëzie en de stem van dichteres Delphine Lecompte in de remix. Tom vindt deze plaat zijn summum en misschien zelfs zijn eindpunt. Met zo'n goed tekstmateriaal, zo'n magische stem mogen werken dat ziet hij niet snel weer gebeuren.

Tom sprak Delphine Lecompte de eerste keer aan op een festival in Tilburg en toen vielen zoveel dingen op zijn plek: de muzikaliteit, haar taalgevoel, haar karakter, haar performance, de inhoud,…dit is waar Tom zijn muziek op wilde enten. Dat is meer dan 6 jaar geleden.

'Je moet het project uitvinden', zegt Tom. 'Haar stem is ook wel monotoon, maar dat is net sterk eraan', zegt Tom America. 'Die ingehoudenheid laat de taal en inhoud goed tot zijn recht komen.' Hij houdt ook van haar Vlaamse tongval. En bovendien is ze een voortreffelijke articulator.

Hij nam haar stem trouwens op in zijn auto, in Wenduine. Dan gingen ze eerst met haar hondjes wandelen op het strand. En daarna namen ze het bijna in 1 ruk op.

Ze is volgens Tom een complex persoon. Zij is de meest boeiende mens die hij misschien wel heeft mogen ontmoeten. 'Ze kan erg wankelmoedig zijn'. Ze heeft hem bijvoorbeeld 3x vergeten, maar dat heeft Tom haar niet kwalijk genomen, ook al moest hij 180 km heen en 180 km terug rijden. Maar hij wist dat het een mooi resultaat zou opleveren.

In het begin was ze heel enthousiast, maar in een recent interview voor NRC is Delphine Lecompte vernietigend voor hem, maar ook dat vindt Tom America niet erg. Hij voelt dat haar poëzie werkelijkheid wordt en hij deel van haar poëzie wordt. En hij vindt dat ze mag zijn hoe ze is.

Beluister het interview op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief