'Max, Mischa & het Tet-offensief'-'Een groots werk over het kleine leven' - volgens Wim Opbrouck en Michèle Cuvelier

Boekentip Radio 1

Afgelopen zondag waren Wim Opbrouck en Michèle Cuvelier de gasten bij Lieven Van Gils. Het boek dat op tafel lag, was een turf van 1100 pagina's: 'Max, Mischa & het Tet-offensief' van Johan Harstad. Wim Opbrouck was al langer fan van 'dit meesterwerk uit de hedendaagse literatuur'. Is Michèle - een generatie jonger dan Wim - ook helemaal weggeblazen?

Als lezer volg je het leven van drie hoofdpersonages: Max, Mischa en Owen. Door hun ontmoetingen kom je meer te weten hun verleden. Er is geen intrige, er is geen plot. 'Het gaat gewoon over het kleine leven,' zegt Wim. Maar op de achtergrond speelt zich de Vietnamoorlog af, de aanslagen van 11 september en de financiële crisis. Wim Opbrouck is fan van het eerste uur: 'Het boek werd mij aangeraden omdat er jazzmuzikanten in voorkomen, maar het is een meesterwerk. Een meesterwerk in de hedendaagse literatuur.'

'Ik kreeg een inkijk in verschillende generaties waar ik niets over weet,' zegt Michèle. 'Bijvoorbeeld het Tet-offensief. En toch kon ik mij verbinden met de personages. [...] Zelfs als je niet elke referentie snapt, kan het je toch raken.' Ook Wim was zodanig gehecht geraakt aan de personages dat hij de laatste 200 pagina's uitstelde. Nu vraagt hij zich soms nog steeds af: 'hoe zou het met die mensen zijn?'

Maar zou het boek dan niet wat bondiger mogen zijn? 'Nee,' antwoorden beiden volmondig. 'Je hebt de dikte nodig om het volledig tot bloei te laten komen,' zegt Michèle. 'Waardoor elk thema volledig wordt uitgediept,' voegt Wim eraan toe.

Zouden ze het boek aanraden aan iedereen? Ja, althans: aan iemand die graag leest, houdt van grote meeslepende verhalen over kleine levens. Tot slot geven ze zelf nog een leestip mee. Michèle raadt 'De correcties' aan van Jonathan Franzen, een gelijkaardig boek dat gaat over alle complexiteiten van het leven. Wim geeft 'De wereld van gisteren' van Stephan Zweig mee als tip. Alsook 'De zonnekoning', een autobiografie van Lodewijk de Grote geschreven vlak voor zijn zelfdoding.

Herbeluister hier 'Zomerhuis met boeken' met Wim Opbrouck en Michèle Cuvelier.

Lees ook de recensies van andere lezers over dit boek op langzullenwelezen.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief