Tijdens de Tweede Wereldoorlog ondernamen honderden landgenoten de helletocht over de Pyreneeën - Historica Sarah De Vlam schreef er een boek over

Non-fictie Radio 1

Sarah De Vlam is historica en woont in Spanje. Twee jaar lang werkte ze aan haar non-fictie debuut, 'Passage Pyreneeën'.

Op Radio 1 vertelt Sarah hoe ze op dit verhaal is gebotst. Het was heel toevallig dat ze hoogte kreeg van een klein oorlogsmuseum, 50 km in de buurt van Andorra. Ze bezocht het in de veronderstelling dat het gewijd was aan de geschiedenis van de Spaanse vluchtelingen tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Tot haar verbazing ging het over vluchtelingen uit het door Duitsland bezette gebieden die de omgekeerde beweging maakten en niet Spanje ontvluchtten. Dit wilde ze verder onderzoeken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog boden clandestiene vluchtroutes in het onherbergzame landschap van de Pyreneeën toegang tot de vrije wereld. Via deze weg probeerden Joden, oorlogsvrijwilligers en verzetslieden het neutraal gebleven Spanje en Portugal te bereiken om vanuit Lissabon de oversteek te maken naar Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Wie al tot aan de Pyreneeën geraakte, wachtte een helletocht, vaak te voet in onaangepaste kledij en onmenselijke temperaturen. Hiervoor deden ze een beroep op mensensmokkelaars die hen tegen betaling, het bedrag kon oplopen tot 10.000 toenmalige Franse frank, de Pyreneeën hielpen oversteken,

In 'Passage Pyreneeën' brengt Sarah het verhaal van Pola, Jean en Henriette – uit Antwerpen, Mons en Rumes. Zij overleefden, Sarah heeft hen persoonlijk opgezocht. Ze staan symbool voor de vele vluchtelingen van toen én nu.

Herbeluister Sarah De Vlam in De ochtend op Radio 1.

Ook Pompidou is nieuwsgierig naar het verhaal dat Sarah De Vlam in 'Passage Pyreneeën' vertelt. Sarah ervaart veel dankbaarheid bij de personages en hun verwanten omdat ze dit verhaal heeft opgetekend, vertelt ze. Het boek zelf heeft ze opgedragen aan haar oma. Herbeluister het gesprek hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief