Tien boekentips bij het nieuwe themanummer van rekto:verso over beperking

Boekentips LangZullenWeLezen

'rekto:verso' is een Vlaams tijdschrift voor cultuur en kritiek. Jaarlijks publiceert het vier themanummers, online verschijnen doorlopend nieuwe teksten op rektoverso.be.

Het nieuwe nummer van rekto:verso heet CRIP en kijkt door een kritische bril naar beperking in kunst en samenleving. ‘Crip’ is de verkorte term voor ‘cripple’ of kreupel, een begrip dat door mensen met een handicap wordt geclaimd als ‘geuzennaam’. In het nummer lees je over stigmatiserende woorden, gehandicapt verzet, de representatie van beperking in het museum en veel meer.

Werkten mee aan dit themanummer: Anaïs Van Ertvelde, Josefien Cornette, Leni Van Goidsenhoven, Nadia Hadad, dichter Mustafa Kör, kunstenaar Johanna Hedva, danser-onderzoeker Inge Blockmans en theatermaker Mira Bryssinck.

Voor wie er meer over wil lezen, heeft rekto:verso deze 10 boekentips verzameld.

1. Not Wanted on the Voyage (1984) - Timothy Findley

Aan de basis van de Ark van Noach ligt een validistische ideologie. Dit boek is een slim weerwoord, waarin de ‘ongewensten’ aan boord van de ark het woord krijgen.

2. Feminist, Queer, Crip (2013) - Alison Kafer

Hoe bepaalt een beperking je blik op de toekomst? Hoe kunnen we flexibeler omgaan met tijd? Alison Kafer benadert crip-theorie vanuit inzichten uit het (zwart) feminisme, postkolonialisme en ecologisme.

3. Extraordinary Bodies (1997) - Rosemarie Garland-Thomson

Een onbetwiste mijlpaal voor de disability studies, die handicap niet langer vanuit een medisch maar een sociaal discours benaderde. Garland-Thomas herleest onderdrukkende verhalen en onthult er nieuwe, vol bevrijding.

4. Fantasies of Liberation (2014) - Ellen Samuels

Via literaire analyse, rechtsgeschiedenis en visuele cultuur doorgrondt Ellen Samuels de evolutie van de ‘fantasie van identificatie’ - het krachtige geloof dat belichaamde sociale identiteiten vastliggen, en zichtbaar zijn voor de moderne wetenschap.

5. Blackness and Disability (2012) - Christopher Bell

Een bloemlezing en een scherpe kritiek op disability studies als ‘witte discipline’, die de raciale dimensies van zijn onderzoeksdomein negeerde. Met essays over o.a. oorlog, slavernij, hiphop en fotografie.

6. Ben jij liefde (2016) - Mustafa Kör

Het poëziedebuut van Dichter des Vaderlands Mustafa Kör, die de literatuur ontdekte na een zwaar auto-ongeval, waardoor hij in een rolstoel terechtkwam. Een muzikale bundel met thema’s als vervreemding, verlies en meervoudigheid.

7. God is niet verlegen (2018) - Olga Grasjnova

Een roman over protest en oorlog in Syrië, en een levensgevaarlijke vluchtpoging. Bijzonder: de vertaler, Joëlle Feijen, is blind en las de originele tekst in brailleschrift.

8. Trots en treurnis (1996) - Yolan Koster-Dreese & Agnes van Wijnen

Een revolutionair boek, dat grotendeels is geschreven door chronisch zieke en gehandicapte auteurs. Biedt een verhelderende blik op de geschiedenis van de Nederlandse gehandicaptenbeweging.

9. De volgende scan duurt vijf minuten (2018) - Lieke Marsman

Nadat Marsman met kanker werd gediagnosticeerd, schreef ze dit boek, met tien gedichten en een essay over hoe een ziek lichaam zich verhoudt tot de wereld. Of ook: een vurig pleidooi om je maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen in een zieke samenleving.

10. Ongehoord (2021) - Leni Van Goidsenhoven

Een boek over kleine interacties wanneer woorden niet vanzelfsprekend zijn. Kunstenaars, therapeuten en orthopedagogen buigen zich, elk vanuit hun discipline, over alternatieve vormen van communicatie.

'rekto:verso' is gratis verkrijgbaar via deze verdeelpunten of in de bus als abonnee.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief