'Thuis' van Boris Van den Eynden- een roman van alle synopsissen van de soapserie Thuis

Fictie Pompidou

Boris Van den Eynden is een man van veel praktijken en evenveel nom de plumes. Tekstverwerking, vormgeving, literatuur, muziek en performance ... het is hem allemaal niet vreemd. En dat doet hij naargelang de situatie onder de naam Evelin Brosi, of Elvis Bonier, of Lorie Bevins ... Bij uitgeverij het balanseer verscheen onlangs zijn boek Thuis, een samenvatting van alles wat er ooit in de gelijknamige soapserie gebeurde.

Het is geen gewoon literair werk. 'Thuis' is Van den Eyndens tweede roman. Het zijn alle synopsissen die je kan vinden in de tv-gidsen achter mekaar. 'Van aflevering 1 tot de laatste aflevering die net voor de coronacrisis opgenomen werd', vertelt Van den Eynden in Pompidou op Klara.

Het zijn 500 pagina's. Van den Eynden noemt het zelf een roman. 'Mijn vader had een krantenwinkel in Antwerpen en ik deed de krantenronde. En dat was mijn bibliotheek. We hadden ook geen tv thuis. Ik heb dus veel tv gekeken door synopsissen te lezen. Ik heb er veel verzameld. En 'Thuis' is de beste titel voor een roman. Eerst schreef ik alles over met de hand en uiteindelijk met de computer. En nu kan ik programmeren en kan ik 'scrapen' (= door middel van computercodes teksten van websites verzamelen)', legt Van den Eynden uit.

'3968' is zijn andere roman. Het is 1984 van Georges Orwell maar maal 2. Elk woord en alle leestekens zijn 2 keer geschreven. 'Alles is verdubbeld met het idee een boek te schrijven dat dubbel zo goed is en het is dubbel zo dik', gaat Van den Eynden verder.

Van den Eynden is in het performatieve aspect van taal geïnteresseerd. 'Hoe talige uitdrukkingen werkelijkheid kunnen creëren of dingen in gang kunnen zetten. Uitdrukkingen die dingen kunnen doen. Ik schrijf bijvoorbeeld in het geval van '3968' een code die alles verdubbeld en het gevolg daarvan is een roman. Als je zegt 'we zijn getrouwd' dan is plots de wereld veranderd en dat heeft heel wat gevolgen. Ik ben vooral geïnteresseerd in wat taal kan doen op verschillende vlakken : sociaal en technologisch', legt hij uit.

Van den Eynden is niet enkel bezig met taal maar ook met muziek. Je hoort het nummer 'Ilana'. Het is muziek die hij op een intuïtieve manier is beginnen maken, op een nacht waarin hij niet kon slapen. Hij is ook een live performer. Alles wat hij doet is één groot onderzoek en alles hangt aan mekaar.

Hij heeft nog plannen met 'Thuis'. Is het iets dat mensen moeten lezen? 'Ik kan alleen maar zeggen dat ik het al 2 keer gelezen heb en ik vind het goed', zegt Van den Eynden. Ook Nicky Aerts geeft toe dat het vooral leuk is om te lezen. 'Het is meer dan een paar synopsissen achter mekaar zetten,' besluit Van den Eynden.

Herbeluister het interview hieronder:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief