De wondere wereld van textielkunstenaar Thomas Renwart in 'Comme si de rien n'était'

Kunstboek Klara

Textielkunstenaar Thomas Renwart opereert onder de naam Les Monseigneurs. Met zijn wandtapijten sleepte hij onlangs twee Henry van de Velde Awards in de wacht. In de monografie 'Comme si de rien n'était' brengt hij zijn werkproces en zijn artistieke inspiratiebronnen in beeld. Het boek verscheen bij Borgerhoff & Lamberigts. Nicky Aerts heeft Thomas Renwart uitgenodigd in de radiostudio van Klara.

Bloemen en vlinders

Grote inspiratiebron voor Renwart is de natuur, meer bepaald bloemen en vlinders. Hij heeft zijn atelier bij Nucleo in het Gentse Begijnhof. Daar ligt ook 'My Book of Flowers' van Princess Grace of Monaco, gepubliceerd in de jaren 70 waarin ze een handleiding neerpende over hoe je de perfecte composities met bloemen kon maken en hoe bloemen te drogen. Renwart ontdekte het boek toen hij 13, 14 jaar was en het is tot de dag van vandaag een inspiratiebron.

Zo was narcis (daffodil) vorige eeuw een scheldwoord voor homoseksueel in Amerika. Hij vindt het verbluffend dat iets moois wordt gebruikt om iets anders te besmeuren. Vandaar dat die bloem nu een extra laag heeft gekregen, voor zijn persoonlijke historiek en iedereen die te maken heeft gehad met maatschappelijke problemen omwille van geaardheid.

Voor wie meer wil weten over de motieven in zijn werk en hoe hij daarin is gegroeid, is er nu het boek 'Les Monseigneurs, Comme si de rien n'était: Cahier Intime & Catalogue'. Hierin verwijst hij ook naar de 3 vrouwen, 'godinnen' die hem hebben gemaakt: zijn moeder, tante Nin en grootmoeder. Renwart is tweetalig en het woord is even belangrijk in zijn leven als de natuur. De titel 'doen of iets niet heeft plaatsgevonden' is voor steeds meer mensen een state of mind geworden, vindt Renwart.

Het boek is prachtig maar ook een beetje donker, vindt Nicky Aerts. Dit komt omdat hij in het boek ook reflecteert over het einde van de samenwerking met Les Monseigneurs, wat een duo was.

Herbeluister hieronder Thomas Renwart in Pompidou.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief