De revolutionaire theorie van de oerknal is bedacht door een Leuvense professor en priester: George Lemaître
De Big Bang-theorie is door een Belg bedacht, professor aan de KU Leuven en het opvallendste van al: een priester. De quizzers weten over wie we het hebben: George Lemaître. Hij zag als eerste dat heelal uitdijt.
Einstein wilde hem niet geloven, maar Lemaître had gelijk. 'Hij begreep de relativiteitstheorie beter dan Einstein zelf' aldus Thomas Hertog, collega cosmoloog aan de K.U. Leuven. Vandaar dat er nu een heel festival aan de Big Bang gewijd is. Het Big Bang festival zou je verwachten, maar die naam bleek al gepatenteerd. Dus werd het Knal! festival.
Lemaître bedacht iets wat wij in onze beperkte wijsbegeerte nog altijd niet kunnen bevatten. Dat ruimte en tijd tegelijk met het universum zijn ontstaan. Dat je dus niet op de radio aan professor Hertog moet vragen: “Zeg die Big Bang, waar was dat? En om hoe laat precies? En wat was er dan daarvoor? En wat is er juist ontploft?” Daar kunnen cosmologen niet op antwoorden. Niet omdat ze het nog niet weten, maar omdat er geen antwoord op ís.
Herbeluister Thomas Hertog in Interne Keuken op Radio 1 Select.
Boek
Bij 'KNAL. Stadsfestival van de Big Bang' in Leuven, hoort ook een boek. 'BIG BANG – De verbeelding van het universum', uitgegeven door Hannibal Books. Hierin brengen wetenschappers en beeldende kunstenaars hun kijk op de verbeelding van het universum. Met bijdrages van onder anderen Barbara Baert, Abdelkader Benali, Thomas Hertog, Hannah Redler Hawes, Jan Van der Stock en Annelies Vogels.
KNAL! in Het journaal en op Klara
Het Journaal bracht een reportage over KNAL! die je kan herbekijken op VRT NWS.
Ook Klara wilde er het fijne van weten en nodigde Thomas Hertog en Liesbet Kusters uit in Pompidou. Herbeluister deze uitzending op Klara.be.