Thema's ' #blacklivesmatter, diversiteit, inclusie, postkolonialisme, dekolonialisatie' in de Boekathon

VRT Boekenmaand Boekathon
 • Nouchka Veyt - Bloeiend Jong

  Mentale gezondheid blijft een taboe. Het publiek stigma op de psychische problemen van jongeren kent geen rust. In 'Bloeiend Jong' laat Nouchka Veyt acht jongeren aan het woord die te maken kregen met situaties of aandoeningen die hun mentale gezondheid sterk beïnvloedden. Verschillende onderwerpen als depressie, eetstoornissen, misbruik en gender komen aan bod. Daarnaast licht ze enkele maatschappelijke pijnpunten toe en geeft ze tips over zelfzorg. Het is een boek voor iedereen die een blik achter de schermen van de leefwereld van onze jeugd wil werpen.
  • Winny Ang en Saloua El Moussaoui - Superdiverse kinderboeken

   Samen met cultureel diverse schrijvers, illustratoren en gezinnen maakt Studio Sesam spannende, superdiverse kinderboeken.

  • Chris Sterkens - nik-nak meertalige kinderboeken

   Sinds 2011 geeft vzw Herkes vrolijke boekjes uit voor anders- en meertalige kinderen. In die boekjes vind je heel veel andere talen naast het Nederlands, zoals het Frans, Arabisch, Turks, Pools, Engels, Roemeens, Bulgaars, Russisch, Spaans, Swahili, Tigrinya en noem maar op. Er zijn al honderden boekjes verschenen.

  • Ish Ait Hamou en Penelope Deltour Cécile & De tocht van Kareem

   Djibril is elf en droomt van de wereld buiten zijn kleine dorp in het diepe zuiden van Marokko. Door zijn nieuwsgierigheid en zijn kinderlijk enthousiasme krijgt zijn leven een onverwachte wending. Niet alleen zijn eigen leven wordt door deze schokkende gebeurtenis overhoopgehaald, ze heeft ook een invloed op het leven van zijn familie en van een aantal mensen die hij nooit eerder heeft ontmoet. Het enige wat Djibril nog verbindt met zijn zonovergoten geboorteplaats zijn de kleren die hij droeg en een verhakkelde foto die toebehoorde aan zijn oudere broer Kareem. Een onduidelijke krabbel op die foto leidt hem naar een adres in Parijs, waar hij kennismaakt met de jonge vrouw Cécile.

  • Eigenaars van boekhandel 'Kartonnen dozen' over, voor en door lgbtqia's in de Boekathon

   Tom De Cock is blij dat er in zijn Boekathon-zetels ook eens boekhandelaars komen plaatsnemen. Ze vormen immers een niet te onderschatten schakel in het boekenproces. De boekhandelaars van dienst zijn Johanna Pas en Sym Van Wesemael. Zij baten samen de kleine zelfstandige boekhandel Kartonnen Dozen uit, in de levendige en diverse Zurenborgwijk van Antwerpen. Hun zaak is gespecialiseerd in boeken over, voor, door en met lgbtqia's: 'Alles wat een beetje afwijkt van het klassieke gender.'

  • Bart De Wever en Khalid Benhaddou - Botsen de beschavingen?

   Twintig jaar na de terroristische aanslagen van 9/11 staat dit boek stil bij de maatschappelijke polarisatie die sindsdien stevig escaleerde. Bart De Wever gaat samen met Khalid Benhaddou op zoek naar een antwoord op de vraag of beschavingen botsen. En als ze dan botsen, is er dan toch nog toekomstperspectief? De polarisatie tussen christendom en islam is een aanleiding om ook in andere domeinen te onderzoeken hoe gepolariseerd het publieke debat daar gevoerd wordt. De auteurs sparen geen heilige huisjes: ze tonen de breuklijnen waarin bij heel wat mensen fundamentele onrust en onbehagen leeft.

  • Neske Beks - Echo

   Genadeloos legt Neske Beks de vinger op de zere plek. Waarom komt er een massale witte reactie op de politiemoord op George Floyd, maar zien we die nooit bij politiemoorden op zwarte vrouwen? Niet alleen is de witte, suprematieve blik in onze samenleving nog steeds dominant, Zwarte vrouwen delven het onderspit, zeker intersectioneel gezien: ze zijn niet wit en ze zijn geen man. En als ze queer zijn, geboren in de arbeidersklasse, ziek en/of gehandicapt, hangen ze helemaal onderaan de totempaal. Overtuigend laat Beks zien hoe systemisch en stelselmatig de ontkenning en het niet gezien en gehoord worden zijn. Bevlogen vertelt ze over het belang van het werk van Toni Morrison, vernoemt ze haar boek naar 'Echoes' van Audre Lorde, en schrijft ze een brief aan Amanda Gorman - steeds met het doel een brug te slaan tussen zwart en wit.

  • Esohe Weyden Spoken word-dichteres, Campusdichter, en debuutbundel in het vooruitzicht

   Esohe Weyden studeert rechten in Antwerpen, waar ze ook campusdichter is. De Vlaamse Amanda Gorman, en dat heeft weinig met haar afkomst te maken, maar alles met haar stijl. Ze brengt beeldende, zinderende slam poetry die bol staat van filosofische beelden en epische observaties, en altijd vergezeld door haar dansende handen. Ze kondigde begin mei aan dat ze aan een eerste dichtbundel werkt die in 2022 zal verschijnen bij Vrijdag.

  • Lale Gül - Ik ga leven

   De Turks-Nederlandse schrijfster Lale Gül groeide op in een streng islamitisch gezin in Amsterdam-West. Als kind schipperde ze tussen twee culturen, de westerse en de islamitische. Ze ging steeds meer rebelleren tegen haar afkomst. Op een gegeven moment besliste ze om het radicaal anders te gaan doen. 'Niet omdat ik voorbeelden had in mijn omgeving, waarvan ik dacht zo wil ik ook zijn. Ik dacht dan ben ik maar de eerste die dat doet', zei ze in de Boekathon.

  • Moussa Don Pandzou en Lieven Miguel Kandolo - Yaya na Leki

   Hoe voelt het om als zwarte Belg, met roots in de kolonies, op te groeien in België anno nu? Hoe voer je de gezamenlijke en toch eenzame strijd voor gelijkwaardigheid?

  • Sachka Vincent - Zwarte bladzijden

   De tijd is rijp. De stem van zwarte mensen is sinds de moord op George Floyd nog nooit zo helder te horen geweest. Maar om een beter heden mogelijk te maken, moeten we terug naar het verleden. Het koloniale verleden. In tien belangwekkende essays nemen Afro-Belgische auteurs de Vlaamse koloniale en postkoloniale literatuur onder de loep, van Hendrik Conscience tot Lieve Joris. De schrijvers, voor wie kolonisatie geen abstract gegeven is, werpen hun licht op de betekenis van ons cultureel erfgoed. Zwarte bladzijden gaat over onze geschiedenis. Jij en ik, wit, bruin en zwart. Het is een verhaal van imperialisme en kolonisatie. Congo is een essentieel onderdeel van het Belgische DNA. Zwarte Bladzijden wil extra context toevoegen aan het historische werk en niet het werk zomaar schrappen.

  • Hind & Zahra Eljadid - Kruimeldief

   Een ziekte verteert het lichaam van de moeder van Hind en Fatima-Zahra Eljadid. Het is een traag en pijnlijk aftakelingsproces en het komt bovenop de vechtscheiding van haar agressieve ex-man, en bovenop de angst en de armoede. Kruimeldief is een poëtische maar ook rauwe elegie over moederkeszalf, afscheid nemen, terugblikken en herinneren. Maar ook over witte gangen, liefdeloze lakens en … zusterliefde. Misschien wel het debuut van het jaar.

  • Naima Charkaoui - Opengrenzenmanifest

   Er is iets vreemds aan de hand met het concept ‘grenzen’. Goederen, diensten en kapitaal vliegen de wereld rond. Alleen voor sommige mensen bestaan er nog grenzen. Vrijwel iedereen vindt dat normaal. Zelfs organisaties die voor een humane aanpak van asiel en migratie pleiten, vergeten zelden te benadrukken: ‘Neen, we zijn niet voor open grenzen.’ Alsof ze zich bij voorbaat willen indekken, want wie daarvoor ijvert, plaatst zich buiten het debat. Te naïef, te wereldvreemd, te veel Gutmensch.
   In dit pamflet fileert Naima Charkaoui misschien wel een van de laatste taboes in onze westerse wereld. Een J’accuse over de vele slechte argumenten tegen open grenzen, over de 34.361 mensen die sinds 1995 hun poging om in Europa te geraken bekochten met hun leven, over hypocrisie en geprivilegieerde bubbels.

  • Parham Rahimzadeh - Arab

   Arab is het rauwe, ontroerende debuut van Parham Rahimzadeh, over een vwo-leerling die in drugs handelt om voor zijn depressieve vader te kunnen zorgen. Met Arab kruip je in de psyche van een jongen die omringd is door criminaliteit maar eruit wil komen als volwassen mens. Bassam is een Nederlander en Arabische Iraniër die maar één ding wil: de vrijheid om zijn eigen, goede keuzes te kunnen maken, zelfs, en misschien zelfs juist, als zijn omgeving het daar niet mee eens is.
   Parham Rahimzadeh werd in 1990 geboren in de woestijn van Ahwaz, Iran, groeide op in de betonnen jungle van Schiedam en Rotterdam en strandde in Amsterdam vanwege de liefde. Hij was baby-asielzoeker, straatschoffie, student, ondernemer en fiscalist, maar met 'Arab' ontpopt hij zich tot de meesterlijke verteller van verhalen die hij altijd al wilde zijn.

  • Zarissa Windzak - Liever niet

   Zarissa Windzak is geboren in Paramaribo (Suriname) en woonachtig in België. In september 2021 debuteerde zij met haar kinderboek ‘Liever niet’, waarin ze het belang van consent en het stellen van grenzen aan de kaak stelt. Verder wil ze graag verhalen neerpennen waar kinderen zichzelf in terug zien, maar ook verhalen die inspireren en aanzetten tot verandering. Daarom lanceerde ze dit jaar ook haar webshop die extra aandacht besteed aan diversiteit in speelgoed en kinderboeken. Leuk weetje: In verband met nationale vrouwendag verscheen Zarissa in Knack Weekend als één van de 50 vrouwen die een verschil maken.

  • Shamisha Debroey - De allerbeste uitvinding van de hele wereld

   Prachtig prentenboek over de kracht van kleine (én grote) dingen. STE(A)M op toegankelijke manier aan kinderen overbrengen. Met een meisje met prachtige wilde zwarte krullen in de hoofdrol.

  • Pieter Boons - Congoville

   Een eeuw na de oprichting van de École Coloniale Supérieure in Antwerpen nodigt het naburige Middelheimmuseum onderzoeker en curator Sandrine Colard uit om een tentoonstelling te creëren die sitespecifiek peilt naar de stille geschiedenissen van het kolonialisme. Congoville duidt op de zichtbare en onzichtbare stedelijke sporen van de kolonie, niet op het Afrikaanse continent, maar pal in het België van vandaag: een schoolgebouw, een park, imperialistische mythes en burgers van Afrikaanse origine. Doorheen de tentoonstelling en deze bijhorende publicatie is Congoville de context waarbinnen 15 hedendaagse kunstenaars, als zwarte flâneurs op pad in een postkoloniale stad, het koloniale verleden en de impact ervan adresseren. Door de veelheid aan perspectieven en stemmen is dit boek tegelijk een catalogus en een naslagwerk met zowel academische als artistieke bijdragen. Samen ontvouwen de betrokken kunstenaars en auteurs de blauwdruk van Congoville, een imaginaire stad die ons nog steeds onbewust in haar greep houdt, maar ons ook aanspoort om na te denken over een de-koloniaal utopia.

  • Revolusi- David Van Reybrouck

   Vijf jaar lang werkte David Van Reybrouck aan zijn monumentale Revolusi. Hij interviewde bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weeft Van Reybrouck samen tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid. Zo toont hij hoe een nieuwe wereld vorm kreeg: in bloed, in pijn, met hoop.

  Deel dit artikel

  Nog meer boekennieuws op

  Kom erbij en lees mee.

  Begint het te kriebelen?

  Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
  Laat het leesplezier beginnen!

  Log in met je VRT profiel

  Meer leesplezier?

  Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
  We sturen je elke week een verse update!

  Schrijf je in op de nieuwsbrief