The New York Times kiest 'Zwerveling' van Peter Van den Ende als een van de 25 beste kinderboeken wereldwijd

Kinder-en jeugdliteratuur VRT NWS

Peter Van den Ende was natuurgids op de Kaaimaneilanden en vond daar inspiratie voor een heel bijzonder verhaal in fantasierijke zwart-wittekeningen. Een boek zonder woorden. 'Zwerveling', 'The wanderer' in het Engels, is nu verkozen als een van de 25 beste kinderboeken wereldwijd door de krant The New York Times.

Meesterlijk debuut vol gevaar, magie, verrassing en verbazing

'Zwerveling' is een verhaal zonder woorden, met grote gearceerde zwart-wit-tekeningen. Een klein papieren bootje reist als kwetsbaar hoofdpersonage op en onder water langs allerlei fantastische schepsels.

Volgens The New York Times is het een 'meesterlijk tekstloos debuut over een papieren bootje op reis naar het onbekende. Met volop gevaar, magie, verrassing en verbazing.'

Peter Van den Ende is bioloog van opleiding en was twee jaar natuurgids op de Kaaimaneilanden in de Caraïben, waar hij bezoekers koraalriffen en mangrovebossen toonde. In zijn vrije uren tekende en schetste hij volop. 'Sommige dieren zijn in het boek terechtgekomen. Ik heb er soms mensvissen of vismensen van gemaakt,' zegt Van den Ende. Een andere belangrijke inspiratiebron zijn de 19e-eeuwse gravures bij de verhalen van Jules Verne, waar hij als kind al dol op was.

'Zwerveling' verscheen vorig jaar; het boek werd genomineerd voor de Woutertje Pieterseprijs en kwam ook in een Spaanse, Duitse, Franse en Engelse versie op de markt. Niemand minder dan Shaun Tan, de Australische grootmeester van de surrealistische, tegelijk beklemmende en ontroerende prentenboeken, zei over 'Zwerveling' dat het 'wonderlijk vreemd en vreemd wonderlijk was, een epische droom in minutieus uitgewerkte details'.

Lees verder op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief