'The King's Golden Beard'- nieuw sociaal-politiek getint kinderboek van Klaas Verplancke

Kinder-en jeugdliteratuur Culture Club

'Boontje komt om zijn loontje' is de boodschap die illustrator Klaas Verplancke meegeeft in 'The King's Golden Beard', een sociaal-politiek getint prentenboek voor kinderen. '

'Het boek gaat over een koning die zijn baard ontzettend graag ziet. En hem zo lang laat groeien dat die de wereld rond groeit. En zo ontdekt hij dat de aarde toch niet plat is. Nochtans hadden de wetenschappers het hem al gezegd, maar hij gelooft het niet. Het is een narcistische koning die in zijn eigen waarheid leeft. Een megalomane heerser met gouden haar', vertelt Verplancke.

'Er is misschien wel een link met Trump, het idee is in die tijd ontstaan. Maar ik ben met het pure visuele idee van het laten groeien van de baard begonnen en toen kreeg het een beetje een politieke dimensie', legt Verplancke uit. 'Het past goed bij de leefwereld van kinderen. Het zijn vaak tirannieke koningen', zegt Van Looy. 'Maar dat zijn niet enkel kinderen', zegt Verplancke. 'Het boek is 5 jaar geleden ontstaan. Ik had een paar praktische eisen: in het midden van het boek, moet je het boek letterlijk om kunnen draaien, ik wou een proloog, ...Veel uitgevers denken in stramienen en het was niet gemakkelijk om dus een uitgever voor dit boek te vinden', legt Verplancke uit.

Hij zocht ook specifiek een Amerikaanse uitgever. Het is een grotere afzetmarkt en zijn andere boeken zijn daar ook uitgegeven. In Amerika is een boek vooral een educatief verhaal, maar er ligt minder nadruk op het artistieke. En daar probeert hij een beetje verandering in te brengen. 'Het is de bedoeling dat er ook bepaalde vraagjes achterblijven bij de kinderen'.

Op een debat ontmoette hij Maria Russo, een belangrijke Amerikaanse kinderboeken-recensent. 3 jaar later kreeg hij een mail van haar en zo is de bal aan het rollen gegaan.

'De gouden baard van de koning' van Klaas Verplancke, zal in het voorjaar volgend jaar hier uitkomen.

Herbeluister het interview hieronder

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief