Wie is Mustafa Kör- de nieuwe Dichter des Vaderlands?

Poëzie Dichter des Vaderlands

Nog tot en met Gedichtendag 2022 is Carl Norac Dichter des Vaderlands, maar op 21 maart dit jaar, Werelddag van de poëzie, wordt zijn opvolger bekend gemaakt. De Vlaamse Mustafa Kör volgt de Franstalige dichter Norac op in 2022 en zal twee jaar lang de rol vervullen van Dichter des Vaderlands. Mustafa zal per jaar 6 gedichten schrijven over verschillende thema’s die het hele land aanbelangen. De Dichter des Vaderlands in België is een literair uitwisselingsproject dat de drie taalgemeenschappen de kans biedt om elkaars dichters te leren kennen.

Mustafa Kör (1976), een mijnwerkerszoon, is schrijver en dichter. Hij werd geboren in Anatolië en groeide op in Opgrimbie. In 1998 liep hij een rugbreuk op als gevolg van een auto-ongeval, waardoor hij nu door het leven gaat in een rolstoel. Zijn handicap gooide zijn hele leven overhoop en zorgde ervoor dat hij ging schrijven.

Mustafa Kör in 8 vragen

LangZullenWeLezen maakte samen met Poëziecentrum en Maud Van Hauwaert een nieuw filmpje (LINK) in de reeks 'Dichter met Maud', waarin Carl Norac de nieuwe dichter Mustafa Kör voorstelt. LangZullenWeLezen mocht Mustafa nog een paar extra vragen stellen:

Wat heeft je tot het schrijven aangezet?

Alles in ogenschouw genomen moet ik concluderen, hoe melig dat ook mag klinken, dat het in de sterren stond geschreven. Het dramatische verschil met gelijkaardige verhalen is dat ik hiervoor een handicap en bijhorende rolstoel nodig had om het effectief te doen gebeuren.

Ben je ‘brood’dichter of heb je nog een andere job?

Ik ben in de eerste plaats full-time papa en part-time dichter. Poëzie is een uit de hand gelopen one night stand.

Hoe komt het volgens jou dat je zo goed bent in dichten?

Moeilijk om een eenduidig antwoord op te geven. In retrospectief zie je wel een patroon uiteraard, dat er altijd wel een poëet in de kerkers van je ziel heeft gezeten. Maar misschien komt de rake beschrijving van mijn klastitularis van het eerste middelbaar, juffrouw Latour, nog het beste in aanmerking hiervoor: Mustafa heeft een ongekend talent voor talen, hij moet daar absoluut iets mee doen. Iets in die trant.

Wie heeft je begeleid of deed je het alleen?

Ik heb geen klassieke opleiding, laat staan specialisatie in de letteren gehad. Ik ben een premature schoolverlater, middelbaar drie is mijn hoogste graad van onderwijs. In die zin kan je me een autodidact noemen, geloof ik.

Het is Jeugdboekenmaand, met welk boek is het voor jou begonnen?

Hier moet ik wel '1984' van George Orwell zeggen. Een lang uit het oog verloren vriend kwam me na mijn ongeval bezoeken in het ziekenhuis waar ik net te horen had gekregen dat ik nooit meer zou lopen. Hij liet het boek achter, ik denk dat dat het zaadje was. Symbolisch is de tweede naam van mijn zoon ook George, realiseer ik juist.

Welke 5 boeken moeten anderen volgens jou zeker eens lezen?

Er zijn uiteraard een handvol boeken in een mensenleven die je bijblijven tussen de honderden die je hebt vastgehad. Als ik spontaan moet antwoorden komen nu meteen de volgende in mij op, in willekeurige volgorde:

  • 'De lotgevallen van de brave soldaat Svejk' van Jaroslav Hasek
  • 'Gargantua en Pantagruel' van Rabelais
  • Essays van Montaigne
  • 'Oblomov' van Ivan Gontsjarov
  • 'De voorlezer' van Bernhard Schlink

Maar hoe langer ik hier bij stilsta hoe meer titels de revue passeren en ik denk oh man, hoe moeilijk is dit om te selecteren. Enfin, het is wat het is.

Blij met je nieuwe titel 'Dichter des vaderlands'?

Het overwegende gevoel is plichtsbesef ofzo. Blij, trots of dergelijke sentimenten, ik weet niet of die opgaan hier. Ik heb daar sowieso weinig mee. Allicht had ik dit niet verwacht. Misschien wel het mooiste aan dergelijke benoemingen is dat het een titel is die je te danken hebt aan je voorganger en mensen uit het literaire circuit. Het stemt mij tevreden dat het geen show is met een afvalrace tot de uiteindelijke kandidaat met de meeste stemmen, zoiets.

Wat zijn je plannen tijdens jouw termijn?

Tja. De vraag van 1 miljoen. Ik denk dat je van mij geen grootse, spectaculaire dingen moet verwachten. Ik zal trachten om poëzie van haar voetstuk te halen, waarmee ik op haar imago van onbereikbare, elitaire, oude/blanke mannen-ding doel. Het zou me enorm verheugen mocht ik de jongeren kunnen bereiken, alsook een zo divers mogelijk publiek aanboren die de rock&roll van de poëzie inzien. Je begrijpt me, me dunkt.

Succevolle schrijverscarriére

Mustafa Kör heeft al een succesvolle schrijverscarrière achter de rug. Hij is onder meer bekend van zijn roman De lammeren, voor het eerst gepubliceerd in 2007 en in 2017 in herwerkte editie uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag. Zijn Poëziedebuut 'Ben jij liefde' dat verscheen in mei 2016 bij uitgeverij Vrijdag, kreeg lovende recensies en werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2017. Sinds 2018 maakt hij deel uit van het Europese dichtersplatform Versopolis en hij is peter van Het Lezerscollectief.

Bekijk hier het filmpje uit 'Dichter met Maud' van Mustafa Kör en Carl Norac.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief