Tasmin Calidas' 'Ik ben een eiland': rauw, openhartig boek dat ode brengt aan het menselijke overlevingsinstinct

VRT Boekenmaand Boekathon

Tom De Cock was totaal verrast toen deze klepper van formaat plots live in de Boekathon-zetel ging zitten. Hij had zich volledig ingesteld op een videocall, maar nee Tasmin Calidas was live aanwezig op Lees!Het Boekenfestival in Antwerp Expo.

Auteur Tasmin Calidas is een dertiger met een baan in de media, die in de hippe Londense wijk Notting Hill woont. Niks bijzonders. Tot zij een zwaar auto-ongeluk krijgt. En dan vallen de domino-steentjes een voor een om: ze moet fysiek revalideren, ze kan haar job niet meer doen, ze heeft geldtekort, ze moet verhuizen. Zij en haar man beslissen dan om hun leven opnieuw op te bouwen, en wel op een ver ruig Schots eiland. In het begin is het idyllisch: ‘Het was net een huwelijksreis. En we maakten ons nestje klaar voor onze kinderen.’ Maar toen kwam voor Tasmin de ene tegenslag na de andere: ze brak haar beide handen, ze waren niet welkom in de lokale gemeenschap, ze hadden geldgebrek en honger, haar vader stierf en zij rouwde om haar infertiliteit en miskramen.

En net op het moment dat ze valt, voelt ze dat de aarde haar draagt. Ze herontdekt de natuur, de planten, de kruiden, de eieren van de vogels. Ze leert leven met en naast de natuur. De natuur helpt haar letterlijk overleven. En nu woont ze nog altijd op haar eiland, zij het zonder haar man waarvan ze intussen gescheiden is.

Maar dit avontuur heeft haar heel veel gegeven. En ze wil deze gift met haar boek doorgeven aan de lezers. Want die specifieke dingen die zij meemaakte op het gebied van liefde, liefdesverdriet, verlies, gezondheid, … zijn zo herkenbaar voor alle andere mensen. Zij heeft ‘Ik ben een eiland’ dus geschreven voor:

  • iedereen die zich afvraagt: leef ik zoals ik vanaf mijn geboorte verondersteld werd te leven?
  • iedereen die alleen is en een diepere connectie zoekt.
  • iedereen die iets terug wil geven aan de aarde.

Het is een rauw, openhartig boek dat een ode brengt aan het menselijke overlevingsinstinct. Een magnifiek verhaal over eenzaamheid, veerkracht en zelfontdekking.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief