Sylvia Van Driessche, thuis in de mediawereld, schrijft #MeToo verhaal in 'Een hele lieve fuck you'

VRT Boekenmaand Boekathon

Sylvia Van Driessche, ex-hoofdredacteur van het jongerenblad Joepie, schreef met 'Een hele lieve fuck you' een roman helemaal in de tijdsgeest van de #MeToo beweging. Van Driessche neemt de lezer mee backstage, in de coulissen van dé mediawereld, waarin ze zelf vertoeft. Het boek is voor mensen die niet graag lezen. Zo schreef Van Driessche jeugdboeken en hoopte er kinderen mee aan het lezen te krijgen. Ondertussen zijn haar lezers volwassen geworden en zijn blijven lezen. Dit vertelt ze in de Boekathon met Tom De Cock.

Het verhaal

Een uitgebluste journaliste wordt naar een filmfestival gestuurd. Ze stoot er niet alleen tegen een oud lief maar ook op een echt verhaal. Me Too verhalen die zich richten naar één persoon uit haar omgeving. Ze staat voor de keuze, de andere kant opkijken of er journalistiek iets mee doen en haar gemakkelijke leventje op het spel zetten.

Het verhaal kwam er nadat ze de vraag had gekregen van haar uitgeverij om iets voor volwassenen te schrijven. Al 20 jaar zat er een verhaal in haar hoofd over een journaliste die op iets stoot maar de slechterik ontbrak nog.

De verhalen in het boek zijn echte verhalen die haar werden verteld, die ze zelf heeft meegemaakt of die ze geresearched heeft.

Machtsmisbruik

In vele gevallen gaat het over mannen en vrouwen tegen één narcistische klootzak. Het gaat niet alleen om de vrouwen die fysiek en psychisch worden lastig gevallen maar ook over die mannen in die omgeving die er veel last van hebben maar die je nooit hoort.

Bij mannen gaat het misschien minder vaak over seksueel misbruik maar eerder om machtsmisbruik in de professionele sfeer. Zo worden er shit-dossiers gemaakt over bepaalde personen om die te doen zwijgen: 'niet koosjer en zéér fout.'

Fictie maar...

Alles werd in een fictieverhaal gegoten, zo kan je meer zeggen. Frappant is dat Bart De Pauw er zich in herkent, hij sprak er zelfs 20 minuten over in de rechtszaal. Wie het schoentje past, trekke het aan?

Het verhaal van Bart De Pauw zit er wel in, als inspiratiebron. Wanneer je dingen gezien en gehoord hebt, kan je er nu eenmaal niet rond, het behoort tot de tijdsgeest. Ze wil graag benadrukken dat ze zich vooral heeft geconcentreerd op de trucen die die mensen gebruiken die blijkbaar bij Bart dezelfde zijn.

Volgens Tom De Cock voel je de verontwaardiging en kwaadheid in het boek.

Sylvia werkt in de media en het maakt haar boos dat de buitenkant soms heel anders lijkt dan wat er zich achter de schermen afspeelt. Dat wilde ze in haar boek aantonen.

Ook voor mannen

'Een hele lieve fuck you' is er ook voor mannelijke lezers. De boodschap voor hen is heel dubbel. 'Je moet als vrouw op een gewone werkvloer durven vragen naar gelijk loon, niet alleen een hashtag posten maar ook durven opkomen voor jezelf. Maar we hebben ook mannen nodig in die zin dat ze moeten meegaan in de emancipatie en als ze iets zien dat niet kan er iets van zeggen, wees een ridder', is de mening van Van Driessche.

Bekijk Sylvia Van Driessche in de Boekathon op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief