Sven Speybrouck redt weesboek 'Noord' van Marieke ten Berge en Jesse Goossens

VRT Boekenmaand Radio 1 Boekenfeest

'Rasmus en de landloper' is een prachtig boek van Astrid Lindgren over een jongen die in een weeshuis woont en af en toe komt er es een koppel langs om een kind te adopteren. En je zal het altijd zien, ze kiezen altijd de kleine, lieve, schattige blonde meisjes en nooit eens een jongen van negen met kapotte knieën en weerspannig haar. En die Rasmus, die blijft maar hopen ‘Morgen, morgen gaat het gebeuren het wonder, dan ga ik eindelijk een papa en mama krijgen'.

In een boekhandel is het eigenlijk precies hetzelfde. Daar heb je ook van die boeken die altijd weer opnieuw denken ‘Morgen, morgen gaat er iemand mij eindelijk zien staan en meenemen en koesteren, en dan krijg ik een warme thuis en misschien mag ik wel mee in bed om gelezen te worden.

Die boeken, die arme weeskindjes onder de boeken, daar is Sven deze week naar op zoek. Hij is vandaag in Deerlijk aanbeland. Katelijne Ryszard heeft er een prachtige boekhandel met alleen maar kinder- en prentenboeken, Etiket heet het.

Er is een speelhoek waar kinderen in boeken kunnen kijken, er zijn ook spelletjes, een magneetbord, een tentje en een hele grote bordkartonnen Pluk van de Petteflet. Heel veel boeken ook die mogen ze bepotelen zoveel als ze willen. Zo kunnen ouders rustig een boek doorbladeren en eens zoeken in de winkel.

Tuurlijk mogen de kinderen de hele boekhandel doorlopen maar ze willen wel graag dat de boeken er nog appetijtelijk uitzien. Het is moeilijk voor kinderen om het verschil te zien tussen een boekhandel en een bibliotheek. Maar je moet ook wel inzien dat kinderen willen kiezen. Natuurlijk vindt Sven dit, want zij zijn toch de klanten?

Maar volgens Katelijne zijn zij niet de echte klanten. Diegene die beslissen zijn de ouders of de volwassenen, maar niet de kinderen. Je kan hen wel sturen maar de uiteindelijke beslissing komt door de volwassene die hen begeleidt. Dus die moet je zien te overtuigen.

Wat niet verkoopt is ‘Het oneindige verhaal’. Nee geen neverending story maar effectief het boek van Michaël Ende met die titel, het staat er sinds 2013.

Op de voorflap staat ‘Het kinderboek van de twintigste eeuw’ volgens de Volkskrant. Het is een klassieker van vroegere klassiekers. Het is het beroemde verhaal over Bastiaan, die het boek ‘Het oneindige verhaal’ steelt en zich op de zolder van zijn school verstopt. Dat was vroeger een goed boek en het is nog een goed boek maar zo zijn er nog meer. Katelijne kan er geen reclame voor maken en, ocharme, ‘Het oneindige verhaal’ verdwijnt terug in het rek. Zielig!

Dan gaan we maar voor ‘Noord’, een informatief boek over de dieren die op de Noordpool leven. Het is niet geïllustreerd met superrealistische mooie foto’s maar wel met zeer mooie tekeningen, het lijkt wel een graphic novel. Je mag het geen koffietafelboek noemen. Het is geen boek om in één keer uit te lezen wel om het af en toe eens ter hand moet nemen. Een zéér mooi boek maar het raakt niet verkocht. Op één of andere manier kijken de mensen er over. Waarschijnlijk omdat het te specifiek is.

Maar je zou het moeten kopen, eerst voor het boek en dan voor datgene wat er in staat om dan verrast te zijn dat het over de pooldieren gaat. Zoals met ‘Atlas van expedities en ontdekkingsreizigers’. Blader er in en ontdek Humboldt. En voor je het weet ben je slimmer geworden. Door de schoonheid van het boek. Dat is in feite datgene dat u over de streep trekt. Voor 20 euro kan je het meenemen.

Herbeluister de reportage op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief