Sven Speybrouck redt weesboek 'Liefdesbrieven' van Multatuli

VRT Boekenmaand Radio 1 Boekenfeest

Annemie Bernaerts van boekhandel Theoria heeft geen medelijden met haar weesboeken of winkeldochters: 'Die worden hier juist heel graag gezien.' Zij pikt er eentje uit: 'Liefdesbrieven' van Multatuli. 'Ik denk dat iedereen blijft hangen bij andere boeken van Multatuli, niet bij zijn liefdesbrieven. Maar alleen de openingszin is al fantastisch.'

Vandaag stapt Sven Theoria binnen in hartje Kortrijk, een prachtige boekhandel die een soort stadspaleis is. Overal boeken maar ook stil verdriet want er zijn nu eenmaal boeken die op die plank blijven liggen. Ze zien bestsellers buitengedragen worden en blijven achter met de stille hoop dat morgen hun dag zal zijn. Sven zorgt dat voor één van hen het niet morgen maar vandaag is en gaat samen met Annemie Bernaerts op zoek naar een weesboek om het te redden van de plank.

Is het nu een zielig boek, weeskindje of winkeldochter, ze worden allemaal graag gezien en goed verzorgd. Héél af en toe zijn er zelfs mensen die er naar vragen, zoals Sven vandaag. In Theoria kan je ze onder andere vinden in het hoekje bij de klassiekers, je kan er de hele wereldliteratuur vinden.

Soms kopen mensen een volledige reeks omdat het mooi staat op de boekenplank en soms gaan mensen op zoek naar die ene specifieke titel en blijft de rest staan. Tussen de boeken van Céline, Herodotus, Casanova, Huysmans, Nietzsche vindt Sven ‘Liefdesbrieven’ van Multatuli waarvan iedereen wel ‘Max Havelaar’ kent.

'Waarom mag ik u niet aanraken, niet omvatten, niet aan mijn hart drukken als mijn eigendom! Geen omweg, ik heb u lief, en ik heb u ook zinnelijk lief, ziedaar!'

Het zinnetje had ook op de scheurkalender kunnen staan met ‘eerste zinnetjes’, een gemiste kans. Sven vraagt zich af waarom hem nooit werd vertelt dat Multatuli ook liefdesbrieven heeft geschreven. Maar als je de leeslijsten ziet uit de middelbare school, ze zijn soms echt bedroevend. Je krijgt de jeugd niet aan het lezen als op hun lijst alleen maar oude boeken staan of waarvan 4/5de uitverkocht is.

Veel jongeren lezen de dag van vandaag graag fantasy, daar is toch niets mis mee? Leg Max Havelaar maar eventjes aan de kant en probeer eens iets anders. Geef ze de vrijheid om toffe boeken te leren ontdekken, boeken die triggeren en je goesting doen geven om te lezen.

‘Vijftig tinten grijs’ op de boekenlijst voor het middelbaar is misschien wel héél breeddenkend, een beetje erover. Of veel tieners het gelezen hebben weet Annemie niet want zelf hebben ze het nooit verkocht, sommige dingen zijn nu éénmaal principekwesties…

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief