Sven Speybrouck redt de bibliofiele variant van ‘De onbevlekte’ van Erwin Mortier

VRT Boekenmaand Radio 1 Boekenfeest

Sven Speybrouck is voor het Radio 1 Boekenfeest is al heel de week op zoek naar vergeten en verweesde boeken die op de boekenplan staan in de hoop dat vroeg of laat, misschien morgen al, iemand hem of haar mee naar huis zal nemen om te lezen.

Het brengt Sven bij De Sleghte, de laatste vluchtheuvel, een strohalm, een reddingsboei in het midden van de stad waar die boeken zich bevinden. Kris Landuyt zal helpen hem om een prachtig laatste boek te vinden om aan de collectie toe te voegen.

Kris is een soort Moeder Theresa van het boek, een plek waar je als boek niet terecht wil komen maar God zij dank, een zegen dat ze bestaan. Nu, als je van de oorspronkelijk plank afdondert, ben je blij dat je er terecht kan, een laatste redding van het boek.

Ze hebben bij De Sleghte nieuwe, in prijs verlaagde, gewone tweedehandse en ook speciale boeken. Je mag rekenen dat er 50 à 60.000 titels zijn. De meerderheid van de boeken zijn er binnen het jaar terug buiten. Misschien vind je het vreemd dat een boek er nu nog staat, maar dan is het mogelijk al het 2de, 4de of 10de exemplaar ervan.

Soms zijn er eigenaardige redenen waarom een bepaald boek blijft staan. Bijvoorbeeld ‘De Onbevlekte’ van Erwin Mortier is een bibliofiele variant. Het is vermoedelijk blijven staan omdat de gewone en de bibliofiele variant is verschenen in tijden van corona-lockdown. Promotie, presentatie, signeersessies en dergelijke zijn allemaal weggevallen. Het heeft ‘de vernissage’ gemist.

Van een 10 à 15 exemplaren wordt er vaak van en boek een bibliofiele variant gemaakt. In overleg met de auteur wordt een extra uitstraling gegeven aan het boek die correspondeert met de inhoud. In dit geval betreft het een boek over het oorlogsverleden van de nonkel. Men probeert het boek thematisch uit te werken, zo zitten in die versie originele foto’s in, foto’s van de Tweede wereldoorlog van nonkel Marcel die met de SS is gaan vechten bij het Oostfront. De randfiguur in de andere roman van Erwin Mortier, waar toen niets mocht over gezegd worden, is nu de hoofdfiguur. ‘De Onbevlekte’ moest dan ook wel in een zwarte kaft.

Het is niet omdat het een bibliofiele uitgave is, dat je die met witte handschoenen moet vastnemen en dat die heel duur zijn, maar toch is de vormgeving heel bijzonder. In de gewone uitgave zal je bijvoorbeeld het colofon niet vinden. Van ‘De Onbevlekte’ verschijnen 14 genummerde en gesigneerde luxe exemplaren in lamellen band.

Dit is nummer 8 van 14, de eerste is al zeker weg. Al is het niet nummer 1, Kris heeft er met zoveel liefde over gepraat, het mag niet op de plank blijven staan. Maar kan Sven het betalen?

Het gaat niet alleen over de inhoud of over het verhaal, het is iets wat je wil koesteren. Het tegenovergestelde van wat je op een e-reader leest maar die ruikt en voelt niet zoals dit.

Sven redt hem, die nummer 8 van 14, met daarop zelfs een logo van Erwin Mortier. ‘De Onbevlekte’ van Erwin Mortier, voor de prijs van 290 euro, de duurste van deze week ,redt hij hij.

Herbeluister de reportage op Radio1.Be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief