Sven Speybrouck redt boekenweesje 'Verzamelde werken' van Lydia Sandgren

VRT Boekenmaand Radio 1 Boekenfeest

Boekenwinkels zijn eigenlijk ook een beetje weeshuizen. Altijd staat er wel ergens op de plank arme zielige boeken die elke dag opnieuw denken van 'Morgen, morgen gaat het gebeuren, dan komt er iemand om mij te adopteren, om me mee te nemen naar een warme gezellige thuis waar ik met veel liefde zal gelezen worden'. Maar wat als die dag nooit komt? Sven Speybroeck gaat deze week die boeken redden.

Vandaag is hij in Antwerpen bij boekhandel ‘t Stad Leest waar hij samen met Wouter Cajot op zoek gaat naar dat vergeten boek tussen de 3000 verschillende titels. ’t Stad Leest heeft dan misschien minder titels dan de klassiekere boekhandel. Bij ’t Stad leest zijn er geen kasten, alleen tafels waar stapels boeken op liggen. Zo krijg je geen pijnlijke nek van schuin te kijken naar de ruggen van de boeken, alsof je in een bibliotheek rondloopt, en kan je ook genieten van de kaften.

Het is even zoeken naar ‘de winkeldochter’, een boek dat dreigt te verstoffen in de winkel omdat niemand het wil kopen, want Wouter leest die dan zelf en straalt er zijn enthousiasme over uit. Zo is er ‘De verzamelde werken’ van Lydia Sandgren dat dreigt een winkeldochter te worden. De titel zorgt al voor verwarring want zijn het nu effectief verzamelde werken of kreeg het boek de titel ‘de verzamelde werken’ en wie is die Lydia Sandgren in hemelsnaam? Het boek heeft alles om niet te verkopen: 'het is te dik, de titel is totaal verkeerd want het zijn geen verzamelde werken en de cover is nietszeggend. Maar, het is een briljant boek!', volgens Cajot.

Het gaat over een aan lager wal geraakte uitgever die alles dreigt te verliezen en toch terug grip op het leven krijgt. Wanneer Cajot dan begint te lezen, denkt hij ook aan bepaalde klanten en laat hen dan weten dat hij meent dat het boek echt iets voor hen is.

Maar een ander boek dat Sven misschien zal meenemen voor de Radio 1 luisteraar, een boek dat Cajot het allerbeste vindt dat hij ooit gelezen heeft en waar hij een bestseller van aan het maken is, is 'Max, Mischa & het Tet-offensief'. Wees wel gewaarschuwd, de eerste 80 pagina’s zijn echt slecht, een verschrikkelijk begin. Daarna gaat er een wereld open waar dat je nooit meer uit wilt. Een doorbijter dus.

Voor Sven de keuze maakt mag hij zich niet laten verleiden door de dikte van het boek want je hebt dikker papier en een grotere bladspiegel die je kunnen misleiden. Zo is de 'Max, Mischa & het Tet-offensief' dunner dan 'De verzamelde werken' maar heeft dubbel zoveel pagina’s.

Voor 32 euro gaat Sven voor ‘De Verzamelde werken’, 1300 pagina’s leesplezier. Als je het per blad bekijkt dan is het eigenlijk gratis.

Herbeluister de reportage op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief