Suske en Wiske vieren 75e verjaardag: Beluister hier Album 0 met de stemmen van Adriaan Van den Hoof en Alex Agnew

Jeugdboek VRT NWS

Op 30 maart 1945, precies 75 jaar geleden, verscheen het allereerste stripverhaal uit de reeks "Suske en Wiske" in de krant De Nieuwe Standaard. Het album "Rikki en Wiske in Chocowakije" werd speciaal voor VRT NWS voor deze verjaardag ingelezen door comedians Alex Agnew en Adriaan Van den Hoof. U kunt het hele stripverhaal van Willy Vandersteen hieronder gratis bekijken en beluisteren.

Akkoord, 75 jaar geleden deed Suske nog niet mee, toen de strip voor het eerst in de krant werd gepubliceerd. Ook Lambik, Jerom, professor Barabas en ultieme slechterik Krimson kwamen pas in de volgende albums op de proppen. Toch wordt het verhaal "Rikki en Wiske in Chocowakije" beschouwd als het begin van de bijzonder populaire stripreeks rond Suske en Wiske, bedacht door Willy Vandersteen.

In dat album 0 heeft Wiske een oudere broer, Rikki. Tante Sidonia heet dan nog Sidonie, en het popje Schanulleke luistert naar de naam Schalulleke. Broer Rikki is bokser en lijkt fysiek misschien net iets te sterk op die andere stripheld, Kuifje, die dan al 16 jaar bestaat.

Die gelijkenis is een extra reden om Suske in december 1945 te introduceren in het tweede album "Het eiland Amoras". Vanaf dat moment zijn het "De avonturen van Suske en Wiske", nu al 75 jaar lang.

Lees verder op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief