Striptekenaar Tonio van Vugt over 'Starman': 'Dit is met voorsprong de beste Bowie-strip die er is verschenen'

Strips & graphic novel Radio 1

De Duitse stripauteur Reinhard Kleist zet het leven van Ziggy Stardust centraal in zijn recentste graphic novel 'Starman'. Directeur van de Stripdagen Haarlem, striptekenaar en Bowie-liefhebber Tonio van Vugt legt in het programma Classic Stories op Radio 1 uit waarom dit de beste Bowie-strip is.

Vandaag is het de sterfdag van David Bowie en exact 50 jaar geleden brak hij door met Ziggy Stardust. Het is niet de eerste strip over Bowie, maar wel de meest geslaagde, aldus Van Vugt.

Reinhard Kleist tekende ook al eerder mooie strips over Johny Cash en Nick Cave.

Ziggy Stardust

David Bowie is een kleurrijk personage geweest en Ziggy Stardust was de meest kleurrijke periode in de carrière van Bowie. Het perfecte beeld om in een strip te vatten. Met het uitgesproken kapsel en make up en met Angie Bowie, zijn toenmalige vrouw, die hem moed gaf en heel belangrijk voor hem was.

Het is geen strip enkel voor de fans maar voor de fans is het een heel mooie aanvulling op zijn of haar Bowie-collectie. Het is het verhaal van hoe een gewone jongen in een popster kan veranderen, deels volgens het plan, maar ook deels door toeval en heel veel geluk.

Er zit ook een donker kantje aan het verhaal. Bowie had een halfbroer Terry die aan schizofrenie leed. Hij was tegelijk een rolmodel maar ook een angstbeeld voor Bowie die vreesde dat hij misschien dezelfde afwijking als Terry had geërfd.

Five Years

Op de een van de eerste plaatjes in de strip is er ook een mondmasker te zien. Dit is de poëtische vrijheid van Kleigs, aldus Van Vugt. Hij begint met de Bowie-song 'Five Years’ en op die manier maakt Kleist een link naar de klimaatproblematiek en de pandemie van dit moment.

Er komt ook nog een tweede deel over Bowie's jaren in Berlijn. Dat zal wat meer zwart-wit zijn, verwacht Van Vugt. Hij was in die tijd zwaar aan de drugs en besloot met zijn maatje Iggy Pop naar Berlijn, waar hij anoniemer was, te verhuizen om af te kicken.

Beluister het gesprek met Van Vugt op Radio 1 Select.

Striptekenaar Tonio van Vugt over 'Starman': 'Dit is met voorsprong de beste Bowie-strip die er is verschenen'

'Starman' wordt uitgegeven bij Scratchbooks.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief