Belga

Striptekenaar Jean Graton, bekend van 'Michel Vaillant', is overleden

Strip & graphic novel VRT NWS

De Franse striptekenaar Jean Graton is op 97-jarige leeftijd overleden. Dat melden zijn familie en de Stichting Jean Graton. Hij is vooral bekend van de reeks rond de fictieve autocoureur 'Michel Vaillant'.

De Franse tekenaar werd in Frankrijk geboren, maar verhuisde na de Tweede Wereldoorlog naar België. Volgens zijn familie is hij 'in alle vrede heengegaan, omringd door zijn naasten'. Hij is 97 geworden.

De eerste tekening van Graton werd gepubliceerd in de krant Le Soir toen hij amper 8 jaar oud was. Zijn carrière begon bij het stripweekblad 'Robbedoes'. Later werd hij opgepikt door het weekblad 'Kuifje' dat toen geleid werd door Hergé. Hij was ook bekend van zijn illustraties in de krant Les Sports. De rivaliteit die er heerste tussen de weekbladen Robbedoes en Kuifje komt ook aan bod in het 'Michel Vaillant'-album 'Tocht door de nacht'.

Graton creëerde de 'Michel Vaillant'-reeks in 1957. Hij was een meester in het vatten van de bewegingen van de autosport en vertelde verschillende generaties lezers over alle aspecten (technisch, sportief en menselijk) van het race-avontuur. Zijn reeks is erg populair bij liefhebbers van de sport en werd in verschillende talen vertaald. Graton was al van kindsaf geïnteresseerd in tekenen en in de autosport. De reeks 'Michel Vaillant' werd voortgezet door zijn zoon Philippe, die sinds 1994 co-auteur was.

Als tekenaar kreeg hij verschillende onderscheidingen in Frankrijk (Commandeur in de Orde van Kunsten en Letteren) en in ons land (Ridder in de Orde van Leopold II).

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief