Striptekenaar Gerrit de Jager verstript de soundtrack van zijn leven in de graphic novel 'Songlife'
Een graphic novel waar muziek in zit. De Nederlandse striptekenaar Gerrit de Jager, bekend van De Familie Doorzon, heeft een graphic novel klaar: In 'Songlife' verstript hij de soundtrack van zijn leven.
'Songlife': een autobiografie in songs
'Vrijwel elke muzikant die ik tegenkom was veel liever striptekenaar geworden en bijna elke striptekenaar was liever muzikant geworden. Dus er is wel een link tussen de twee' vertelt hij aan Bent Van Looy in Culture Club. Bent Van Looy, muzikant, koesterde ook ooit zelf de droom en was als jonge snaak al fan van De Jager. In 'Songlife' voert hij niet de Top 50 van zijn favoriete nummers op maar de popsongs die zijn leven bepaalden.
De liefde voor popmuziek kreeg De Jager via zijn tien jaar oudere zus. Dat was in 1958, hij was 4 en met een dinky toy aan het spelen toen ze bijna in de radio kroop bij het horen van 'Heartbreak Hotel' van Elvis.
Linken tussen strips en popmuziek
Er zijn heel wat linken tussen strips en popmuziek, volgens De Jaeger. Er zijn de getekende platenhoezen bij Marvin Gaye en Prince. Ook het ritme van een verhaal en de breaks doen aan muziek denken. In de rock 'n' roll krijg je ook maar 2,5 minuten om je verhaal te vertellen. Zo wil hij ook werken, vertelt De Jager. Popmuziek en strips worden ook beide als lagere cultuur aanzien, merkt Bent Van Looy op. De Jager hoopt dat dit zo blijft.
Generatieconflict
De popmuziek is ook de muziek die je ouders haten. In 'Songlife' komt het generatieconflict met The Rolling Stones. Hij heeft dit nu zelf opnieuw met zijn dochter voor en in zijn boek laat hij zich even vangen door 'in mijn tijd was het beter'. De Jager acht zich gelukkig: hij is geboren in de gouden tijd van de muziekgeschiedenis.
Benieuwd naar de tekeningen van Gerrit de Jager? Ga alvast een kijkje nemen op zijn Instagrampagina.