De kinder-, jeugd- en prentenboeken uit de Boekathon 2021

VRT Boekenmaand Boekathon
 • Guy Didelez - Een kleine wereld vol leugens

  Guy Didelez vindt schrijven allesbehalve saai. Hij schrijft immers vooral als hij op reis is. Nu zijn zeven kleinkinderen wat ouder worden, geven ze hem bij elke reis een opdracht mee. Maar in 2020 waren er geen internationale vluchten en ging hij niet op reis, hij bleef thuis om een boek te schrijven dat alles met zijn reizen te maken had.

 • Winny Ang en Saloua El Moussaoui- Superdiverse kinderboeken

  Samen met cultureel diverse schrijvers, illustratoren en gezinnen maakt Studio Sesam spannende, superdiverse kinderboeken

 • Leontine Gaasenbeek - Oppasser voor een dag & Kerst samen met jou

  Oppasser voor een dag is een vrolijk verhaal voor jonge kinderen, een prentenboek vol avontuur en plezier, met een verrassend einde! & Kom je deze kerst bij mij? Dan kunnen we samen kerstfeest vieren.'Kerst samen met jou' is een heerlijk (cadeau)boek, geschikt voor alle leeftijden. Het is een ode aan kerst en aan de liefde.

 • Do Van Ranst - Zoeken naar Esther B en het voorval met Benito

  Voor Deef en zijn vrienden is de eerste schooldag anders dan alle andere. Het heeft te maken met de directeur die zijn laatste jaar ingaat, de gloednieuwe leraar, hatelijke Harper en Leander Bloedworst. Gelukkig zijn er nog steeds zijn beste vrienden, Stip, Lex en Juliet. Dan is er ook nog het rare project rond het zoeken naar Esther Beukenhout en het voorval met Benito. En het schooljaar is dan nog maar pas begonnen… Een spannend verhaal over vriendschap.

 • Flore Deman - Octopus droomt van een lief

  In elk okv-nummer zoekt Flore een artikel of uitspraak waarmee ze twee bladzijden vult met een illustratie.

 • Guy Daniëls - Nina naar de heksenschool & Draak wil ook een feestje

  Heks Nina mag voor de eerste keer naar de heksenschool. Dat vindt ze best wel spannend. Zou het echt waar zijn dat er een reuzegrote spin op het dak van de heksenschool zit? En krijgen ze een gekke juf of een stoere meester? Gaan jullie mee op zoek naar deze geheime plek diep in het heksenbos? Kleine draak is een beetje droevig. Er is een klasgenootje jarig. Maar Michiel heeft weer geen uitnodiging gekregen voor het feest. Hij weet ook waarom. Bij het vorige feestje heeft hij per ongeluk het cadeautje van de jarige in brand gestoken. Wil jij graag weten hoe draak toch nog een uitnodiging kan bemachtigen? Rond dit boek zijn ook wandelingen uitgewerkt.

 • Britt Van Marsenille - Britt bij de bijen

  Bijen zijn een belangrijke schakel in onze voedselketen: drie vierde van wat op ons bord ligt, hebben we aan hen te danken. Dat er wereldwijd volledige bijenvolken sterven, is dan ook een groot probleem. Met Britt bij de bijen word je op een speelse manier meegenomen in de bijzondere wereld van de honingbij. De prachtige illustraties van Katrien Vanderlinden brengen de bijenwereld met een kleurrijke knipoog tot leven.

 • Kristien Dieltiens en Seppe Van den Berghe: De wolkeneters

  Dat reuzen een oerkracht bezitten, maar soms ook dom zijn, weten we allemaal. Dat ze de aarde doen beven en de wolken kunnen verjagen ook. Dat ze stof tot verhalen leveren merken we in alle culturen. Kristien Dieltiens ging op zoek naar de reuzenverhalen van over de hele wereld en van vroegere tijden. Ze herschreef de verhalen voor een brede doelgroep. Soms spannend, soms grappig, maar altijd leuk. De aangrijpende en sterke beelden van Seppe Van den Berghe doen je zo weer geloven in het bestaan van reuzen.

 • Naomi Pits- Lachen verboden

  Schaterland is het mooiste land in de wereld. Iedereen is er blij en gelukkig. De ijsjes kosten maar één cent en de frietjes zijn zelfs gratis! Koning Koen houdt van zijn land en geeft vaak grote feesten. Maar op een dag verdwijnt koning Koen. Niemand kan nog lachen. Behalve Job. Lukt het Job om de koning terug te halen? En zal er ooit nog gelachen worden in Schaterland?

 • Doris D'Hooghe en Chris Vosters: Oscar en het avontuur in de speelgoedkist

  Oscar heeft slechte, verdrietige en angstaanjagende dingen meegemaakt. Daardoor is hij vast komen te zitten in de magische wereld van de speelgoedkist op zijn kamer. De lieve draak Helena helpt hem op zijn avontuur en uiteindelijk lukt het hem om weer uit de speelgoedkist te ontsnappen. Dit is een therapeutisch verhaal en tevens een werkboek voor kinderen met Post Traumatisch Stress Stoornis (PTSS). De bijhorende handleiding voor een theoretische achtergrond en meer uitleg over de oefeningen in het verhaal is beschikbaar via een downloadcode op de website van Garant.

 • Leen Vandereyken - Danny Boy

  Het Jenny Fredel Gezelschap zit in slechte papieren. Het gezelschap bestaat nochtans uit bijzondere talenten: het Wonder, dat elke keer opnieuw uit de dood herrijst. Zooman, die elk dier kan uitbeelden. Arend, die op een koord zo dun als visdraad kan lopen. En Danny Boy, die eigenlijk geen talent heeft. Hij heeft hoogtevrees en wordt daarom ingezet als kaartjesknipper. Als het gezelschap ten onder dreigt te gaan, moeten ze op zoek naar een oplossing. Durven ze de gevaarlijke stunt, die in het verleden al voor problemen zorgde, opnieuw uit te voeren? En zal Danny zijn angsten overwinnen?

 • Robin Aerts - Zetelwezens (of wat er gebeurt onder sofa's en banken)

  Zetelwezens wonen onder sofa’s en kasten. Eeltje is zo’n wezentje. Ze droomt van een reis naar het licht, maar durft het veilige donker niet te verlaten. Een ander wezen praat haar moed in. Hij toont haar hoe de schilfer van een bedwants een zonnebril worden. Een pluisje wordt een zeppelin. Daarmee kan Eeltje de reis aanvangen. Het lijkt even mis te lopen, maar uiteindelijk brengt het avontuur Eeltje naar een nieuwe wereld vol kleur. En naar een nieuwe vriendschap…

 • Geert Klaasen - De kronieken van Finn 3: de zilveren zandstorm

  Enkele weken na de strijd met de lichtzuigers is er van de Zandman nog altijd geen spoor. De kusten van Dromenland brokkelen verder af en ook de Wakkere Wereld blijft niet gespaard. In het laatste deel van deze 3 kronieken trotseren Finn en zijn vrienden aardbevingen, ontvoeringen en verraad. Ze doorkruisen woestijnen, ondergrondse kastelen en zelfs de vraatzuchtige schaduwwereld met haar legendarische Nevelkapitein. En midden in het web van raadsels staat Finn, de bewaker van Dromenland. Hij weet niet wie hij nog kan vertrouwen, terwijl hij alle hulp nodig zal hebben in de eindstrijd met de Zandman.

 • Tine Bergen - De spookspeurders en de moestuinvandalen

  Als Lodes vader de kast onder de oude trap afbreekt, blijkt dat daar al die tijd een spook woonde. Dat spook heeft nu zijn intrek genomen in Lodes kleerkast. Maar al snel blijkt echter dat spook Roger niet de makkelijkste gast is. Hij kan trots en nukkig doen en is erg gesteld op zijn rust. Als de moestuinklas in Lodes school het mikpunt wordt van vandalenstreken, besluit Lode om de hulp van zijn huisspook in te roepen. Lukt het dit bijzondere speurdersduo om de daders te ontmaskeren?

 • Nina Claes - Geroezemoes

  Het gerucht van de komst van een wereldberoemde diva brengt opwinding in het ingeslapen dorpje Solnistad. Gefluisterde vermoedens, verzinsels, herinneringen worden aaneengeregen en het geroezemoes brengt alles en iedereen in beroering. Wat is het effect van al die menselijke fantasie? Speculaties en verzinselsworden gekruid met angsten, dromen en verwachtingen. Een grappig en authentiek verhaal over de krachten het plezier van verzinsels en geruchten.

 • Kelly Theunis en Annelies Vandenbosch - Mijn zus is mijn schat

  Vandaag ging Mira dood om 13.04 uur. Ik heb de hele tijd op de klok gekeken. Ik was niet aan het aftellen. Ik probeerde gewoon de minuten wat langer te maken. Als je op de klok kijkt, lukt dat een beetje. 13.04 uur was niet laat genoeg, vond ik. Marcel is tien wanneer zijn zusje Mira sterft. Mira had leukemie. Leukemira, zo noemde hij haar. Daar moest zij altijd erg om lachen. Wanneer Marcel per toeval Mira’s dagboek vindt, besluit hij hierin verder te schrijven.

 • Erik Persoons - De Safari Sisters en de Diamant van Katana

  De zussen Juno en Zarah, 14 en 12 jaar oud keren terug uit Kenia waar hun ouders een nieuw bestaan hebben opgebouwd. Ze landen gelijktijdig op de luchthaven van Brussel met prins Nzolé Zuberi. Zonder het te beseffen komen ze in het bezit van een diamant van de prins, een diamant die een gevaarlijke bende wilde stelen. De Safari Sisters worden gekidnapt in Kenia wanneer ze er terugkeren en beleven de wildste avonturen in een exotisch land. Maar zullen ze de diamant terug aan de prins kunnen geven?

 • Tom Thys en Leslie Van Osselaer - Duisterhuys

  Moussa is verslaafd aan YouTube-video's van urban explorers, jongeren die ronddolen in verlaten gebouwen. Tot diep in de nacht verslindt hij het ene filmpje na het andere. Als er op een avond plots een gillend meisje in beeld verschijnt, schrikt Moussa zich rot. Helemaal als ze zich rechtstreeks tot hem richt: 'Help me! Het huis heeft me ingeslikt. Ik vind de uitgang niet meer. Kom je?' Het huis waar ze over spreekt komt Moussa akelig bekend voor. Lukt het hem de deuren van Duisterhuys voorgoed te sluiten?

 • Trui Chielens - Julia's droom

  Julia is een hand groot als ze geboren wordt. Haar ouders omringen haar met liefde en beschermen haar. De eerste levensjaren van Julia zijn haast sprookjesachtig. Maar als haar ouders overlijden, wordt Julia met geweld ontvoerd om als het kleinste meisje van de wereld in een circus op te treden. Het circus is een held, de circusdirecteur een schoft maar de hartverwarmende vriendschap met de andere artiesten geeft Julia de kracht om het verschil te maken.

 • Klaas Verplancke - Ozewiezewoze K-Z

  Zeg, ken jij de mosselman? Of Olleke, Bolleke, Rebusolleke? Witte zwanen, zwarte zwanen? In dit boek vind je deze en nog veel meer bekende kinderliedjes terug.Jan Van Coillie koos 150 hits uit onze rijke muzikale geschiedenis en Klaas Verplancke maakt van deze verzameling een kijkfeest in klinkende kleuren.

 • Chris Sterkens - nik-nak meertalige kinderboeken

  Sinds 2011 geeft vzw Herkes vrolijke boekjes uit voor anders- en meertalige kinderen. In die boekjes vind je heel veel andere talen naast het Nederlands, zoals het Frans, Arabisch, Turks, Pools, Engels, Roemeens, Bulgaars, Russisch, Spaans, Swahili, Tigrinya en noem maar op. Er zijn al honderden boekjes verschenen.

 • Jan De Leeuw en Noëmie Platteau - Mahmood en de Bende van de Tijger

  Jan De Leeuw Noëmie Platteau Mahmood en de Bende van de Tijger 'In dit boek zie, voel en ruik je de stad als nooit tevoren. Mahmood groeit op in een dierentuin in de grootstad. Op een dag verdwijnt zijn lievelingsdier: een tijger. Mahmood is vastbesloten om die terug te vinden. Zijn zoektocht brengt hem naar de donkerste buurten van de stad, waar hij in de handen van een gewelddadige bende belandt. Is hij wel moedig genoeg om tegen hen in te gaan? Als angst en paniek toeslaan, gebeurt er iets raars met Mahmood …'

 • Heidi Jaspers en Henk van der Gugten - Hoe ging dat ook alweer

  Ben jij een echte sprookjeskenner? Wel, ik durf te wedden dat je toch niet àltijd weet hoe de vork in de steel zat. Het verhaal van Doornroosje, bijvoorbeeld: hoe ging dat ook alweer? Ze prikte zich aan een spinnenwiel... En toch? Wel, toen had zij 100 jaar de hik. Slapen, zeg je? Nee, hikken! Of zo gaat het toch volgens dit boek.

 • Meneer Zee - Taart

  In een koude, grijze stad woont een bakker die heel graag en heel goed taarten bakt. Maar de taarten zijn té mooi, niemand wil ze kopen. Met de laatste restjes deeg bakt de bakker drie zoete broodjes. En plots wordt zijn bakkerij drukbezocht, iedereen wil zoete broodjes. De bakker wordt rijk, maar hij krijgt het zo druk dat hij geen tijd meer heeft om te doen wat hij het allerliefste doet: taarten bakken. Een prentenboek over kiezen tussen je hart of je verstand.

 • Mark Tijsmans - De knaap, de knecht, de meid, de moord

  Hoog in de heuvellanden raken een kasteel en het nabijgelegen dorp bij de start van de winter volledig afgesloten van de buitenwereld: door het gure weer en de diepe sneeuw kan niemand er meer in of uit. Maar ondertussen wordt de streek getroffen door wel zeven geheimzinnige verdwijningen en moorden. Dat niet alleen het jaar maar ook de eeuw op zijn einde loopt, komt de sfeer in het dorp niet bepaald ten goede. Vele dorpelingen zijn er immers van overtuigd dat het einde van de wereld nabij is... Servaes, Cas en Fran zijn drie kinderen die op het kasteel wonen. De ene een schildknaap, de andere een keukenknecht, de laatste een kindermeid. Zij raken eerder toevallig bij de hele zaak betrokken en worden door Vader Vergilius ingeschakeld als zijn ogen en oren in het kasteel.

 • Amber ten Brink - Kom, we gaan een haai melken

  Oma woont in een schemerige wereld. Het wordt steeds moeilijker om met haar te praten. Toch is haar kleinzoon Ward graag bij haar en proberen ze dingen te doen waar ze allebei van houden. Op een dag heeft Ward een heel moeilijke opdracht voor school en niemand kan hem helpen. Of toch wel? Samen gaan ze op pad in Oma's wereld en ontdekken ze dat Oma nog veel meer weet dan Ward had kunnen denken. Dit is een boek over positief omgaan met personen met dementie, over hoe de persoon te aanvaarden zoals hij of zij nu is en opnieuw dingen te ontdekken die je kunt doen om samen zinvolle, liefhebbende en verrijkende momenten te beleven. Neem ook een kijkje op de weblink om hierover meer te ontdekken.

 • Anouk Van der Jeught - Anouk en Kanoo in de sneeuw

  Anouk krijgt een nieuw huisdier, de sneeuwwitte puppy Kanoo. Wanneer het eindelijk sneeuwt, kan Anouk niet wachten om met Kanoo buiten te gaan spelen. Maar door al dat wit raakt Anouk haar puppy bijna kwijt.Zal Anouk ooit nog met Kanoo in de sneeuw durven spelen? Anouk en Kanoo in de sneeuw is een winters verhaal voor kleine dierenliefhebbers, gebaseerd op de waargebeurde belevenissen van Anouk en haar eigen hond.

 • Zarissa Windzak - Liever niet

  Zarissa Windzak is geboren in Paramaribo (Suriname) en woonachtig in België. In september 2021 debuteerde zij met haar kinderboek ‘Liever niet’, waarin ze het belang van consent en het stellen van grenzen aan de kaak stelt. Verder wil ze graag verhalen neerpennen waar kinderen zichzelf in terug zien, maar ook verhalen die inspireren en aanzetten tot verandering. Daarom lanceerde ze dit jaar ook haar webshop die extra aandacht besteed aan diversiteit in speelgoed en kinderboeken. Leuk weetje: In verband met nationale vrouwendag verscheen Zarissa in Knack Weekend als één van de 50 vrouwen die een verschil maken.

 • Shamisha Debroey - De allerbeste uitvinding van de hele wereld

  Prachtig prentenboek over de kracht van kleine (én grote) dingen. STE(A)M op toegankelijke manier aan kinderen overbrengen. Met een meisje met prachtige wilde zwarte krullen in de hoofdrol.

 • Vera Van Renterghem: Een nieuwe wereld in 100 dagen

  Tijdens het schooljaar 2017-2018 werd jeugdauteur Vera Van Renterghem door Literatuur Vlaanderen en Iedereen Leest gevraagd voor het schrijfproject IBBY meets Okan. De bedoeling was om OKAN-jongeren aan het woord te laten over hun visie op de toekomst van onze wereld. Dat project smaakte naar meer en groeide al snel uit tot een breder initiatief: 'Een nieuwe wereld in 100 dagen'. De voorbije drie jaar ging Vera op eigen initiatief langs in scholen, open en gesloten instellingen, bij de meest uiteenlopende gezinnen en gemeenschappen. Ze zette honderden jonge M/V/X van diverse achtergronden aan het denken over dezelfde vraag: hoe zou de wereld eruitzien als jij voor een dag alles kon beslissen? Maak kennis met een drugsverslaafde jongen die hoopt op het afsluiten van zijn verleden, met het stotterende meisje dat haar grootste wens uitlegt, met de vluchteling die van zijn wanhoop een bron van hoop maakt, met de Belgisch kampioen schaken die zijn pionnen op de wereld zet, met het zigeunermeisje dat haar hart opent... en de vele andere jongeren die hetzelfde gemeen hebben: een toekomst.

 • Paul van Loon - Maanrovers

  Dolfje kan zijn ogen niet geloven: een vreemde figuur laat midden in de nacht de maan verdwijnen! Zonder maan kan Dolfje geen weerwolfje meer zijn! En opa weerwolf wordt doodziek. Wordt hij wel beter zonder de maan? Dolfje moet de maanrover achterna.Samen met Noura, pa en Leo daalt hij af in de duistere wereld van de Onderonsers. Daar wachten een enge koningin, een monsterlijk wezen en een inktzwarte poel waarin de maan dreigt te verdrinken.

 • Leo Timmers - De lieve krokodil

  Grappig kartonboek over vriendschap en samenwerken Op deze krokodil kan je rekenen. Iedereen kan op zijn lange rug terecht: de muis, het everzwijn, de antilope. Met zijn grote bek vol scherpe tanden houdt de lieve krokodil vijanden op een afstand. Wie jaagt op zijn vrienden krijgt een lesje. GRRRRR! Maar is er ook nog plaats voor… een bange neushoorn? Een stapelverhaal over onvermoede kracht door samenwerking.

 • Sarah Devos - Het Hemelboek

  Hoe ontstaat dat magische poollicht? Kan het kikkers regenen? Zijn er werkelijk geen twee sneeuwvlokjes hetzelfde? Als kind al hield Sarah Devos ervan om liggend in het gras naar de wolken te kijken en zich te verwonderen over al dat moois dat zich zomaar aan de hemel voor haar ogen ontrolde. Die verwondering is ze nooit kwijtgeraakt. Ze volgde de cursus weerkunde bij Volkssterrenwacht Urania en dompelde zich helemaal onder in de wereld van wind, weer en wolken. Wat ze tijdens die ongelofelijke trip ontdekte, deelt ze graag met jou in 'Het hemelboek'. Word een doorgewinterde wolkenspotter. Leer meer over mist, Saharazand, sneeuw en regen, de mistral en de sirocco, hoge- en lagedrukgebieden, weerballonnen en zeppelins. Ontdek prachtige optische fenomenen, zoals regenbogen, bij zonnen en corona's (de plezante versie) en kom tot de conclusie dat werkelijk alles op een of andere manier met elkaar samenhangt.
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief