Leesplezier met strips, graphic novels en kinderboeken in de Boekenmarathon

Strips en kinderliteratuur Boekenmarathon

Het werd de afgelopen dagen erg duidelijk dat heel wat luisteraars, lezers, presentatoren en schrijvers hun zaadje voor leesplezier geplant werd met goed geïllustreerde prentenboeken en strips. Vandaag werd er extra veel aandacht geschonken aan graphic novels, strips, illustratoren en kinderboeken in de Boekenmarathon van Boek.be met Tom De Cock op VRT Nu.

De waanzinnige boomhut met 117 verdiepingen

Tom De Cock opende de Boekenmarathon met een digitaal gesprek met Andy Griffiths in Australië waar het al laat op de avond was. Hij zat in zijn schrijfkamer die hij zelf zijn 'boomhut' noemt. Ze bespraken samen de nieuwe Nederlandse vertaling van 'De waanzinnige boomhut van 117 verdiepingen'. Het is het negende boek in de reeks, dat over Andy en de illustrator Terry Denton gaat. Zij wonen in die boomhut met 117 verdiepingen en worden constant afgeleid, terwijl ze aan het schrijven zijn. Begin volgend jaar komt de Nederlandse vertaling van het boek over de boomhut met 130 verdiepingen uit.

'Terry en jij zijn helden in veel gezinnen, ook in België', zegt Tom De Cock. Ze zijn ontzettend populair, ook bij kinderen die het net iets moeilijker hebben met lezen.

Herbekijk hier het interview met Andy Griffiths op VRT Nu

Strips

 • Merho sprak over zijn nieuwste Kiekeboe-album en verklapte zijn droom om ooit een thriller te schrijven.

  Lees hier meer over en herbekijk het interview met Merho op VRT Nu

 • Niet Nu Laura was voor de tweede keer te gast in de Boekenmarathon. Ze vertelde over hoe het allemaal op Instagram begon als een tegenreactie op al die foto's van perfecte leventjes. En zei dat ze in de wachtzaal ook een heel fijn gesprek met Merho had. Wie weet vloeit daar nog een mooie samenwerking uit voort.

  Herbekijk het interview met Niet Nu Laura op VRT Nu: Deel 1(Overleven als Single) en Deel 2 (Het jaar van de hamster)

 • Constantijn Van Cauwenberge aka Conz kwam praten over 'Jomme - De Haaienrots'. Het boek is een hommage aan collega Jef Nys. Conz geeft zijn eigen toets aan Jomme(ke) en maakt een persoonlijke, frisse en hedendaagse versie van een iconisch album van Jommeke: De haaienrots.

  Herbekijk het interview met Conz op VRT Nu • Benjamin Leroy kwam praten over 'De Blauwen tegen de rooien'. Gewapend met een vierkleurenpen schreef en illustreerde Benjamin Leroy dit verhaal voor stoere en iets minder stoere ridders in de dop.

  Herbekijk het interview met Benjamin Leroy op VRT Nu

 • Charel Cambré had het over 'Kronieken Amoras - Wie niet horen wil'. We mochten de donkere en duistere spin-off van Suske en Wiske ontdekken, geschreven (Marc Legendre) en getekend (Charel Cambré) door twee winnaars van de Bronzen Adhemar, de belangrijkste prijs voor een stripauteur in Vlaanderen.

  Herbekijk het interview met Charel Cambré op VRT Nu


 • Van het blauwe album 'De sonometer' uit 1959 werden slechts enkele schetsen van Willy Vandersteen bewaard. Ter ere van de 75ste verjaardag van Suske en Wiske werkten scenarist François Corteggiani en tekenaar Dirk Stallaert die aanzet uit tot een heus album.

  Herbekijk het interview met Dirk Stallaert op VRT Nu


 • 'Licht' van Wilbert van der Steen, hij bevestigt bij Tom in de Boekenmarathon dat hij geen familie is van de geestelijke vader van Suske en Wiske. 'Licht' is een intiem en aangrijpend avonturenverhaal over een jongen op zoek naar het licht in zijn leven.

  Herbekijk het interview met Wilbert van der Steen op VRT Nu
Prentenboeken en kinderboeken

 • Leo Timmers stelde zijn nieuwste boek 'Het eiland van olifant' voor. Hij vertelde ook dat tekenen voor hem altijd een vluchtmiddel was, want hij had het moeilijk op school omdat hij een zware vorm van dyslectie heeft.

  Lees hier meer over Leo Timmers en herbekijk het interview op VRT Nu


 • 'Komt oude kaas van oude koeien?' is een boek vol wijze weetjes over lekkers dat we eten en drinken. Het is het vervolg van 'Mag je Haaien Aaien' dat vorig jaar genomineerd werd voor de LangZullenWeLezen-eindejaarslijst '20 om te lezen in '20'. Auteur Katrijn De Wit, illustrator Inge Rylant en vormgever Laura Bergans brengen met deze reeks een ode aan de fantasie.

  Herbekijk het interview met Katrijn De Wit en Inge Rylant op VRT Nu

 • De eerste 'Masked author' in de Boekenmarathon was de muis Geronimo Stilton. Hij kwam er 'Fantasia XV - Geronimo Stilton' voorstellen.

  Herbekijk het interview met 'Geronimo Stilton' op VRT NU


 • Annick Beyers van 'Oscar en Felix-De Knuffelkampioenen' bracht als eerste schrijfster een lezer mee naar de set in Antwerp Expo. De negenjarige Evelien is grote fan van Oscar en Felix. Ze heeft ermee leren lezen en haar communiefeest was zelfs helemaal in het thema van de boeken over deze 2 knuffelberen.

  Herbekijk het interview met Annicl Beyers en Evelien op VRT Nu

 • 'Een touw in de lucht' van Mattias De Leeuw. Een boek getekend met vloeibare acrylverf en zonder tekst. 'Ouders en kinderen moeten samen hun fantasie gebruiken', vertelt De Leeuw.

  Herbekijk het interview met Mattias De Leeuw op VRT Nu


 • Siska Goeminne over haar nieuwe prentenboek 'De duizend ikken van Daan' (met bijbehorende voorstelling) en haar vertaalwerk voor het prachtige 'Alice in Wonderland' van Valeria Docampo.

  Herbekijk het interview met Siska Goeminne op VRT Nu


 • 'Het kijkwoordenboek van Vos en Haas' van Sylvia Vanden Heede. In dit woordenboek van bekroond duo Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing vind je zes nieuwe verhalen van Vos en Haas. En er worden meer dan 250 woorden eenvoudig uitgelegd.

  Herbekijk het interview met Sylvia Vanden Heede op VRT Nu


 • Barbara Rottiers kwam zeer gepassioneerd vertellen over 'De H van Humboldt'. 'Ik heb een nieuwe vriend. Hij is al 150 jaar dood, maar je kan je nog altijd goed met hem amuseren', zegt Rottiers. 'Alexander von Humboldt is zijn naam. Zijn liefde voor de natuur werkte zo aanstekelijk en zijn inzichten over het klimaat waren zo baanbrekend, dat ik besloot om het met jongeren te delen'. Een boek voor kinderen vanaf 9 jaar.

  Herbekijk het interview met Barbara Rottiers op VRT Nu


 • 'Henry' van het koppel Jacques & Lise. Henry haalt de natuur meer en meer naar binnen. Hij lijkt niet te stoppen en ook zijn vrienden laten zich inspireren. Maar ziet Henry wel wat écht belangrijk is?

  Herbekijk het interview met Jacques en Lise op VRT Nu


 • 'Warrior Cats: Het ontstaan van de clans: De felle' van Erin Hunter. De nieuwe serie 'Het ontstaan van de Clans' neemt de lezer mee terug naar het begin van de Clans, toen de katten zich vestigden in het bos en de krijgscode begonnen te smeden. Een boek voor kinderen vanaf 10 jaar.

  Herbekijk het interview op VRT Nu


Nog meer strips , graphic novels en kinderboeken

Er kwamen de afgelopen dagen nog tal van strips, kinderboeken en graphic novels aan bod in de Boekenmarathon. Je kan alles herbekijken op VRT Nu.

Herbekijk hier de interviews van de afgelopen dagen in de Boekenmarathon op VRT NU

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief