Striphelden Blake en Mortimer krijgen opnieuw stripmuur in Brussel

Strips VRT NWS

Blake en Mortimer, de strippersonages van de Belgische auteur Edgar P. Jacobs, krijgen in het voorjaar van 2021 een nieuwe stripmuur in het centrum van Brussel. Dat schrijft RTBF. De vorige tekening stond op een gebouw in de Brusselse Hopstraat, maar moest in 2019 plaats ruimen voor een nieuw studentenhuis.

De tekening komt in de loop van het eerste semester van volgend jaar op een gebouw in de Tempelstraat in de volkswijk Marollen en zal zo'n 41.000 euro kosten. 'We zochten eerst naar een plek vlakbij de Hopstraat, maar in samenspraak met de uitgever hebben we beslist om voor een locatie in de Marollen te kiezen. De bedenker, Edgar P. Jacobs, heeft daar destijds nog zelf in de buurt gewoond', vertelt schepen Arnaud Pinxteren (Ecolo).

Stripparcours uitbreiden

Oorspronklijk werd de tekening voor het eerst gemaakt op een gebouw in de Fabrieksstraat. In 2005 verhuisde het beeld uit het album 'Het Gele Teken' dan naar de Hopstraat en maakte het jarenlang deel uit van het stripparcours van de stad. In 2019 werden er op die plaats nieuwe studentenkamers gebouwd en verdween de stripmuur. Nu komen de striphelden dus terug. De stad breidt al een tijdje haar stripparcours uit, ook in deelgemeenten Haren, Neder-over-Heembeek en Laken. Brussel wil elk jaar zo'n 5 tot 6 nieuwe stripmuren inhuldigen.

De strip verscheen voor het eerst in 1946 en volgt de avonturen van professor Philip Mortimer en kapitein Francis Blake, een spion bij de Britse geheime dienst. De reeks is dan wel vernoemd naar beide heren, toch speelt vooral Mortimer de hoofdrol in de verhalen. Hij belandt geregeld in gevaarlijke situaties en krijgt vaak hulp van zijn goede vriend Blake. Hun aartsrivaal is kolonel Olrik; hij duikt in quasi elk verhaal op. Tekenaar E.P. Jacobs overleed in 1987. Sindsdien zetten verschillende tekenaars de reeks voort.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief