'Straatkat' van Yasmina El Messaoudi - 'blijdschap met een rouwrandje' volgens Xavier Taveirne

VRT Boekenmaand Radio 1 Boekenfeest

VRT-nieuwsanker Xavier Taveire is vandaag, op de tweede dag van het Radio 1 Boekenfeest, de co-presentator van Bent Van Looy op Radio 1. En hij nodigde een van zijn beste vriendinnen uit: journaliste en columniste Yasmina El Messaoudi die net haar boek ‘Straatkat’ uit heeft. ‘Blijdschap met een rouwrandje’ omschrijft Taveirne haar debuut. Want het gaat over haar moeder die overlijdt aan pancreaskanker.

Maar laten we beginnen bij het begin: Yasmina’s moeder noemt haar dochter straatkat. Ze speelt immers vaak op straat met de kinderen uit de buurt. Ze is nieuwsgierig en enthousiast, maar soms ook bang en onzeker. Ze is een buitenbeentje, van gemengde afkomst, met haar Vlaamse moeder en haar Marokkaanse vader. In het Vlaamse dorp, maar evengoed bij haar familie in Molenbeek. Een echte straatkat dus.

Enkel in haar gezin vindt ze rust. En dan wordt haar moeder ongeneeslijk ziek. Yasmina wil dit niet onmiddellijk aanvaarden en denkt aanvankelijk dat het nog goed komt. Je kan ook niet zien dat haar moeder ziek is, uiterlijk blijft ze dezelfde persoon. Maar die dualiteit maakt het Yasmina moeilijk. Maar als blijken dat noch chemo, noch een operatie haar moeder kunnen helpen genezen, en ze lichamelijk begint af te takelen, komt het besef hard binnen. Naast haar moeder verliest ze immers ook haar ‘oer-gezin’. De warme plek waar ze zichzelf kon zijn.

Omdat ze die periode als een roes beleeft, niets wil vergeten en op dat moment ook columns schrijft voor De Standaard, besluit ze haar gevoelens neer te pennen, ook na de dood van haar moeder. 'Want het is een cliché, maar ik kon niet over mijn emoties praten, wél er over schrijven. Dat was therapie voor mij.' En dit resulteerde dus in Straatkat.

Maar Straatkat heeft een tweede laag: die van een zoektocht van een dubbelbloed naar haar identiteit die uit twee culturen bestaat. 'Want begint niet iedereen na te denken over zijn afkomst bij het overlijden van je ouders?'

Straatkat is een ontroerende zoektocht naar een nieuwe thuis. Van België over Marokko, Den Haag tot Brussel. Maar bovenal is het een getuigenis van liefde, zelfreflectie en dat je je eigen plek moet creëren onder de sterren.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief