©Collectie Stad Antwerpen, Letterenhuis – Collectie Vlaamse Gemeenschap

Ontdek Stijn Streuvels, de fotograaf in dit boek en een nieuwe tentoonstelling

Fotoboek Radio 1

Stijn Streuvels, de auteur van onder andere 'De vlaschaard', was helemaal bezeten door fotografie. Jeroen Cornilly, de archivaris van het Antwerpse Letterenhuis, schreef mee aan het boek 'Stijn Streuvels, fotografisch werk'. De foto's van Streuvels zijn vanaf dit weekend ook te bekijken in het Letterenhuis in Antwerpen.

Dubbeltalent Stijn Streuvels: schrijver én fotograaf

150 jaar geleden zag Streuvels (1871 - 1969) het levenslicht, een feit dat dit jaar uitgebreid herdacht wordt. Minder bekend is dat Steuvels ook een gepassioneerd en getalenteerd fotograaf was.

Sinds een paar jaar is het volledige fotoarchief van Streuvels samengebracht in het Letterenhuis, vertelt Cornilly in 'De Wereld Vandaag' op Radio 1. Met een frisse kijk en de blik van vandaag zijn de tentoonstellingmakers in dit archief met een 4000-tal foto's gedoken. 25 jaar geleden was er al eens een tentoonstelling maar dit werk verdient opnieuw de aandacht. Cornilly: 'We kunnen gerust zeggen dat Streuvels een dubbeltalent was: hij was niet alleen een zeer groot schrijver maar was ook een begenadigd fotograaf'.

Krachtige beelden

Streuvels kijkt op een rake manier naar de wereld en weet zijn omgeving op een rake manier in beeld te brengen: zijn huis, zijn thuis, zijn kinderen, de mensen uit de omgeving van waar hij woont. 'Het zijn foto's die, en Stephan Vanfleteren haalt dit ook aan in het boek, ons doen denken aan werk van grote fotografen: hij kan het krachtig in beeld brengen', gaat Cornilly verder.

Streuvels heeft honderden foto's gemaakt van zijn onmiddellijke omgeving: zijn kinderen en zijn echtgenote die getuigen van een liefhebbende vader. Hij fotografeert ook het landschap op verschillende momenten in het jaar, telkens vanuit hetzelfde standpunt. Kort na 1900 zal hij ook veel krachtige, karaktervolle portretten maken van familieleden. Ook het Lijsternest, de plek waar Streuvels woonde en werkte, werd vastgelegd: hoe meer je in dat archief duikt, hoe meer je het Lijsternest vorm ziet krijgen, vertelt Cornilly.

'Is er een wisselwerking tussen de foto's en wat hij schreef?', vraagt Gert Geens aan de archivaris.

Dit is moelijk te beweren omdat van heel veel foto's niet bekend is wanneer ze zijn genomen. Maar de foto's van de boeren op de akkers zullen zeker op zijn schrijftafel gelegen hebben toen hij De vlaschaard schreef, zegt Cornilly. Het was soms ook zo dat hij na het schrijven van een boek, personages herkent in mensen die hij dan fotografeert.

Buitenlandse reizen

Er zijn ook foto's van de buitenlandse reizen die Streuvels maakte, niet alleen naar Duitsland en Frankrijk, maar ook van Palestina dat hij bezocht in 1935, toen hij een bedevaart maakte naar het Heilige Land. Van die reis zijn er 800 foto's waarvan in het boek een selectie wordt getoond.

De tentoonstelling 'Oogen die kijken' in het Letterenhuis opent op zaterdag 2 oktober en is te bezichten tot 31 december 2021. Het het boek 'Stijn Streuvels, fotografisch werk' is een uitgave van Hannibal Books.

Herbeluister Jeroen Cornilly in De Wereld Vandaag op Radio 1 Select.

Lees ook: '150 jaar Stijn Streuvels: schrijver, fotograaf, speelvogel' op vrtnws.be.

Lees ook: 150 jaar geleden zag Stijn Streuvels het levenslicht - Waarom verdient zijn oeuvre het om opnieuw gelezen te worden?

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief